2024. március 28., csütörtök

Az energiaválság lesz az EU-csúcs fő témája

Ma és holnap tartják az Európai Unió csúcstalálkozóját, amelyen az energiaválság okozta problémákkal foglalkoznak legfőképpen az uniós tisztségviselők. Az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel a tagállamok vezetőit, hogy csökkentsék országuk földgáztól való energiafüggőségét. Oroszország ugyanakkor sürgeti Németországot, hogy adjon engedélyt az Északi Áramlat 2 gázvezetékre, amely javíthatná a gázellátást.

A statisztikai adatok szerint az Európai Unió a kőolaj tekintetében 97 százalékban támaszkodik behozatali forrásokra, míg a gáz esetében 90 százalék ez az arány. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a zöld energiát akár a háztartások is elő tudják állítani, és arra szólította fel a tagállamokat, hogy a gáztól való energiafüggőség helyett minél gyorsabban térjenek át a megújuló energiaforrásokra, hogy az egész Európai Unió energiafüggőségét is minél hamarabb csökkenteni lehessen, emellett környezettudatosabb is lehetne a gazdaság.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a gyors átállás nem reális, mivel jelenleg az EU az áramtermelésének a negyven százalékát fosszilis energiaforráskból valósítja meg. Ennek a mennyiségnek a felét éppen a gáz felhasználásával kapják.