2024. április 19., péntek

Dac, sértődöttség, széthúzás

Tadić: Ahelyett hogy az ellenzék egyesült volna, a pártközi megállapodás még inkább megosztotta őket

A pártközi megbeszélések után a Szociáldemokrata Párt (SZDP) küzdeni fog azokért a minimális választási feltételekért, amelyek lehetővé teszik, hogy részt vegyenek a tavaszi parlamenti és elnökválasztásokon, emelte ki Boris Tadić, a párt elnöke. Szavai szerint ahelyett, hogy a pártközi megbeszélések egységesítették volna az ellenzéki pártokat, végül csak még inkább megosztotta őket.
Tadić, a NIN hetilapnak adott interjújában rámutatott, hogy az ellenzéknek a választási küzdelemben azokat kell megszólítani, akik még nem kötelezték el magukat egyik párt mellett sem, illetve a tartózkodókat. Szerinte ezekből az emberekből háromszor több van, mint az elkötelezettekből, ám ezek a polgárok nemcsak a felkínált program alapján döntenek, hanem annak alapján is, hogy az ígérteket ki adja. Ugyanis mint a korábbi államfő rámutatott, a polgárok az ellenzéki pártvezetőket még akkor megismerték, amikor a hatalom részét képezték, és követik a munkájukat amióta ellenzékből politizálnak.
– Miért higgyenek azoknak, akik mindenről lemondtak, amit még tegnap képviseltek, vagy azoknak, akik egyet mondanak és mást csinálnak? – tette fel retorikai kérdést Tadić.
A NIN által Harc a helyért a Titanikon címmel megjelent interjúban az SZDP elnöke rámutatott, az ellenzéki szavazóknak elegük van már mindenből, hiszen azok a pártvezetők, akik leghangosabban hirdették az ellenzék egységét, mindent megtettek azért, hogy erre ne kerüljön sor.
Elképedésének adott hangot, hogy az európai beállítottságú ellenzék éppen az EU javaslata miatt oszlik meg. Képmutatásnak nevezte, hogy azok a pártvezetők, akik a legutóbbi választásokat bojkottálták, most kedvezőtlenebb választási feltételek mellett részt vesznek majd a választásokon.
Arra a kérdésre, miszerint bejelentették, kiveszik a részüket azokban a testületekben, amely megalakításáról az Európai Parlament képviselőinek felügyelete mellett sikerült megállapodniuk a hatalmi és ellenzéki pártoknak, ezzel a választásokon is részt kívánnak venni, Tadić elmondta, küzdeni fognak azért, hogy a választásokon való részvételhez szükséges minimális feltételek meglegyenek. Arról, hogy végül indulnak-e a választásokon, szavai szerint időben döntenek majd.