2024. április 26., péntek

Hajnal Jenő: A tehetséggondozás a cél

Tizenegyedik éve hirdette meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait a Magyar Nemzeti Tanács, amelyek célja a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön való továbbtanulásának ösztönzése. Minden évben azt látjuk, hogy nagy számban jelentkeznek és évről-évre rácsodálkozunk, mennyi tehetséges fiatal kerül ki a felsőoktatási intézményekből. Ez megerősít minket abban, hogy folytassuk a fiatalok továbbtanulásának támogatását – fejtette ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Vajdasági Rádió és Televízió Fókuszban című műsorában.

Hozzátette, az ösztöndíjpályázatok második köre most zárul le, és lehet hamarosan jelentkezni a Várady ösztöndíjra, mely a mesterképzést és doktoranduszok támogatását öleli fel. Kiemelte, külön jelentősége van a Vajdasági Jogászösztöndíj Program elindításának, mellyel a vajdasági magyar jogásztársadalom bővítése a cél.

Hajnal Jenő az új oktatási stratégia kapcsán elmondta, koncepciókat dolgoz ki az MNT, majd ezekre épül fel az oktatási stratégia. 

– A mi koncepciónkban a tehetséggondozás kerül előtérbe. Célunk, hogy a már meglévő és az új, középiskolásoknak létrehozott kollégiumokon belül szervezzük meg a szakkollégiumi rendszert, a tehetséggondozást. Természetesen ott is, ahol ezek már működnek, tehát Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Szabadkán is megpróbálunk még többet nyújtani ezen a téren, de nem feledkezünk meg a Bánságról sem. Újvidéken az Európai Kollégium bevonásával, de a Magyar Szó székházában kerülne erre sor – fejtette ki a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. 

A Tanyaszínházzal kapcsolatos nyári eseményekkel, illetve a vajdasági színházak jövőképével foglalkozó tárgyalások témájában Hajnal Jenő elmondta, jó hangulatú, előremutató beszélgetéseken vannak túl, melynek során a színházak már megfogalmazták koncepciójukat a repertoárjaik vonatkozásában. Arról, hogy miért döntött a turné elhalasztásának javaslása mellett, az MNT testületi tagjainak összehívása nélkül, Hajnal Jenő elmondta, az alapszabály szerint a  Magyar Nemzeti Tanács elnökének joga van meghozni egy ilyen döntést. Arra a kérdésre, hogy milyen lehet majd a Tanyaszínház új évada a történtek tekintetében, Hajnal Jenő elmondta, teljes mértékben rábízza a döntést a Tanyaszínház vezetőségére. Hozzátette, a Tanyaszínház azt a szerepkört vállalta fel, hogy egy egész település minden korosztályához szóljon, ünnepet teremtsen. 

A hivatalos nyelvhasználatról szóló stratégia kapcsán Hajnal Jenő kiemelte, a Magyar Nemzeti Tanács a helységnévtáblák magyar feliratainak elcsúfítását, vagy a magyar elnevezés feltüntetésének elmulasztását kiemelt ügyként kezeli. Kifejtette, nem ért egyet a hivatalos szerveknek azon álláspontjával, hogy közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes a településen belüli többnyelvű táblák elhelyezése. 

– Nem csak a táblák kisebbségi nyelveken való feltüntetése, de a betűtípus egyezése is fontos kérdés, egyenjogúság szempontjából ugyanis jelzésértékű – emelte ki.

Hajnal Jenő rámutatott, hogy az említett probléma, továbbá például a bíróságokon felmerülő, kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatos gondok is azt a tapasztalatot tükrözik, hogy Szerbiában a vonatkozó törvények jók, de az alkalmazás terén hiányosságok mutatkoznak.

– Az is gondot jelent, hogy nincs mindenki tisztában a vonatkozó törvényekkel, illetve nem tudja hol tehet panaszt, ha kisebbségi, vagy nyelvhasználati jogait megcsorbítva érzi. Folyamatban van egy telefonos alkalmazás kidolgozása, amely reményeink szerint hiánypótló lesz ebben a tekintetben – fejtette ki  –, a valódi megoldást azonban az jelentené, ha az alkotmánymódosítás folyamatában a nemzeti kisebbségek helyzetét sarkalatos törvényben szabályoznák, mellyel elkerülhetőek lennének a törvények közötti ellentmondások, valamint hatékonyabbá válna a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése – szögezte le Hajnal Jenő.