2024. április 25., csütörtök

Mennyiért melegszünk a télen?

Gázzal és fával a legolcsóbb fűteni

A szerbiai háztartások négyzetméterenként átlagban 150 kWh energiát fogyasztanak el fűtésre – áll az országos energetikai ügynökség jelentésében. Az előttünk álló télre készülve ugyanis felmérték, hogy egy átlagos háztartás éves szinten 9000 kWh energiát fogyaszt el. A számítást egy közepesen szigetelt, 60 négyzetméteres lakótérre vonatkoztatták, amelyben 20 fokos hőmérsékletet tartanak napi 16 órában, az év 180 napján.

A felmérés szerint a 2021/2022-es fűtési idényben azok a háztartások járnak legjobban, amelyek földgázzal fűtenek. Az október első felében jegyzett árak szerint ugyanis az említett jellemzőkkel rendelkező lakás fűtésének összköltsége 42 ezer dinár lesz a következő hat hónapban. Hasonló kiadással kell számolniuk azoknak is, akik fával fűtenek: a kimutatás szerint ezen háztartások költsége összesen 42,4 ezer dinár lesz a tél folyamán, ha Szerbia olyan területein élnek, ahol olcsóbban lehet beszerezni a tüzelőanyagot. Az elemzők ugyanis a fa köbméterének árát 5150 dinárban határozták meg. Jelentősen növekszik azoknak a költsége, akik nagyobb, de például 65 százalékos teljesítményű kályhákkal melegítenek. Nekik ugyanis 68,6 ezer dináros összköltséggel kell számolniuk, ahogyan azoknak is, akik drágább fát szereznek be télire – olvasható az ügynökség jelentésében.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A gázzal, illetve fával fűtő háztartásoknál valamivel jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat azoknak, akik szénfűtéses kályhával melegszenek: számukra a fűtési idény 49–52 ezer dinárba kerülhet. Jelentősen növekszik a fűtés költsége azokban a lakásokban, ahol pelletet vagy fabrikettet égetnek. Az erre a célra kialakított, jobb minőségű kályhák működtetéséhez ugyanis összesen 72 ezer dinárra lesz szükségük a lakosoknak a télen.

Drágán melegszenek azok is, akik árammal terveznek fűteni az előttünk álló hónapokban. A villamos hőtároló kályhákkal ugyanis csak akkor érhető el az 56 ezer dináros összköltség, ha kizárólag az olcsó áramon működtetik őket a lakosok – írják a szakértők. A nappali bekapcsolások ugyanis két óra alatt csaknem 40 százalékkal növelik a költségeket. Így már 78 ezer dinárra ugorhat a fűtés összköltsége azoknál, akik naponta egyszer, 120 percig a drágább áramon töltik fel a villanykályháikat.

A legrosszabbul azok járnak, akik a kizárólag villanyárammal működő kazánokkal melegítenek. Az átlagos háztartásoknak ugyanis ebben az esetben 141,5 ezer dinárral többet kell elkülöníteniük a tél folyamán a villanyszámlák rendezéséhez. Nem sokkal jobb azok helyzete sem, akik propán-bután gázt vagy fűtőolajat használnak a melegítéshez. A cseppfolyós gázzal való fűtés hathavi ára ugyanis elérheti a 130 ezer dinárt is, a fűtőolajért pedig 134 ezer dinárt kell kiadniuk az átlagos háztartásoknak az előttünk álló hónapokban.

A tavalyi árakhoz képest a legnagyobb drágulást is a fűtőolaj esetében tapasztaljuk, amely 54 százalékkal emelkedett. A pellet 22 százalékkal, a propán-bután és a fa pedig 10 százalékkal drágult, a gáz ára viszont nem változott – írják az illetékesek a jelentésben. Az elemzők ugyanakkor azt ajánlják a lakosoknak, hogy a fűtőrendszerek választásánál kérjenek szakmai segítséget, és szerezzenek be energiahatékony fűtőtesteket. Ha tehetik, szigeteljék a házukat, lakásukat, és cseréljék ki a nyílászárókat – teszik hozzá az energetikai ügynökség szakemberei.