2024. április 25., csütörtök

Új utakon a hegyekbe

Jó állapotban lévő közutak nélkül az idegenforgalom sem fejleszthető

A közutak állapota már hosszú évek óra komoly gondot jelent Szerbiában. A felújítások lassan haladnak, de az is megesik, hogy az új aszfalt pár év múlva ismét rossz állapotba kerül. Remélhetőleg nem ilyen sors vár a Tarcal-hegység (Fruška gora) területén lévő Banstol–Čortanovci útszakaszra, amelyen a munkálatok továbbra is teljes erővel folynak.

Igor Mirović tartományi kormányfő csütörtökön délelőtt tett látogatást a munkálatok helyszínén. Úgy fogalmazott, ezt az útszakaszt több mint 50 éve nem javították, így ráfért egy komoly rekonstrukció. A tartományi kormány összesen 260,6 millió dinárt fordított a szóban forgó 50 kilométeres útszakasz felújítására.

– Már évekkel ezelőtt megszületett az elhatározás, hogy a Tarcal-hegységben vezető utakat fel kell újítani, ugyanis már az 1960-as évek óta nem nyúlt hozzájuk munkagép. A helyi önkormányzatok segítségével és rengeteg szervezés árán végül csak sikerült idáig eljutni, hogy már láthatja mindenki a munkálatok befejezésének közeledtét. A mintegy 50 kilométeres rész a Karlóca és Banstol közötti útra, azután a Banstoltól Iriški venacig terjedő útra, majd onnan a Crveni čotra vezető úton a Bešenovo–Beočin (Belcsény) szakaszra vonatkozik.

A jelenlegi ütemterv szerint november végéig elkészül még egy öt kilométeres útszakasz is Čortanovci és Banstol között. Ha ez is megvalósul, elmondhatjuk, a munka legnagyobb részén túl vagyunk – közölte Igor Mirović. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt időszakban a Tarcal-hegység útjavítási munkálataiba több mint 1 milliárd dinárt ruházott be a tartomány.

Vladimir Gak, Inđia község polgármestere a Banstol–Čortanovci útszakasz felújítási terveiről  elmondta, ez hatalmas szolgálat lesz a községnek.

– A helybeliek reménye szerint a jobb közlekedési viszonyoknak köszönhetően a turisták kedvelt célpontjává válik a környék, elvégre látnivaló bőven akad – mondta a polgármester.

Az eseményen részt vett Ognjen Bjelić energetikai, építkezési és közlekedési titkár, valamint Nedeljko Kovačević, a Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója. A tartományi kormányfő azt is elmondta, a következő öt évben a nyugati irányban, Šid felé folytatódnak az útépítési munkálatok.