2024. április 19., péntek
DIJANA HRKALOVIĆ

Akitől rettegett a belügy

A szervezett bűnözés egyik kulcsfigurájaként mutatja őt be a bulvársajtó, a belügy egyik legkegyetlenebb tisztségviselőjeként írnak Dijana Hrkalovićról, aki az alvilág és a belügy között lavírozott. A legnagyobb botrányok, a Jovanjica-ügy, az államfő illegális lehallgatása, Belivuk és bűntársai kapcsán is felmerül a neve. A napokban előzetes letartóztatásba helyezték, ugyanis felmerült a gyanú, hogy ő járult hozzá ahhoz, hogy a Vlastimir Milošević meggyilkolása ügyében begyűjtött DNS-minták használhatatlanok legyenek és a bíróságon a gyilkossággal gyanúsított Veljko Belivukot és Marko Miljkovićot 2017-ben felmentsék a vádak alól, annak ellenére, hogy a gyilkosságról készültek utcai videofelvételek és szemtanúk is voltak.

De hát ki is Dijana Hrkalović?

Belgrádban született, 1987. július 18-án. Mint ahogy arra az Istinomer honlap rámutat a belügyminisztérium oldalán feltüntetett adatokra hivatkozva, Hrkalović a gimnázium természettudományi-matematikai szakának elvégzése után Belgrádban a pszichológiai karon szerzett oklevelet, majd 2020-ban a pszichológia tudományok doktora lett.

Politikával valószínűleg édesapja hatására kezdett el foglalkozni, még 21 évesen a 2008-as parlamenti választásokon a Szerbia Ereje Mozgalom – Bogoljub Karić listán a 80. helyen szerepelt. Ám hamarosan átpártolt a Szerb Haladó Párthoz, 2012-ben a belgrádi helyhatósági választások után a Mozdítsuk meg Belgrádot – Tomislav Nikolić listáról a városi képviselő-testület képviselőjeként tevékenykedett. Innentől kezdve pedig a politikai karrierje meredeken ívelt felfelé a ranglétrán, hiszen a városi képviselői székből hamarosan a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) munkatársa lett, ahonnan Nebojša Stefanović kérésére (az előrehozott parlamenti választásokat követően) 2014-ben átkerült a belügyminisztériumba, mégpedig Stefanović, az akkori belügyminiszter kabinetfőnökeként, írja a BIRN Balkáni Oknyomozó Hálózat.

Hrkalović ezen a poszton sem tartózkodott sokáig, 2015-ben már a Bűnügyi Rendőrségi Igazgatóság (UKP) titkára. Az ellenzéki sajtó több alkalommal is cikkezik a politikusnő hajthatatlanságáról, a bűnügyi nyomozókkal szembeni keménykezűségéről, és arról, hogy arra, aki nem hajlandó eleget tenni szóbeli utasításainak, lefokozás, vagy áthelyezés vár. Milan Dumanović és Mladen Trbović, a belügyminisztérium titkos követéssel foglalkozó részlegének munkatársai 2016-ban bűnvádi feljelentést tettek Hrkalović ellen, beosztásával való visszaélés és befolyással való kereskedés vádjával. A bíróság azonban megalapozatlanság miatt elvetette a vádakat. A belügy munkatársai azonban nem hagyták annyiban, a médiához fordultak, ezt követően azonban szolgálati titok közzététele miatt letartóztatták őket. A bírósági eljárás még mindig nem zárult le.

Ebben az időszakban a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete is bűnvádi feljelentést tett Hrkalović, illetve Nebojša Stefanović ellen is, az újságírók törvénytelen lehallgatása miatt. Bírósági eljárás azonban nem történt.

Mint arra az Istinomer rámutat, Hrkalovićot 2017-ben, az UKP-ben elért kiemelt eredményeire hivatkozva választják meg a belügyminisztérium államtitkárává. Ezek után akkor találkozik vele a média először, amikor feltárták Marko Milićev személyét, aki Countryman típusú autójával elgázolta Luka Jovanovićot a Branko-hídon, majd cserbenhagyta őt.

Nebojša Stefanović teljes bizalmát élvezte, aki több alkalommal kiállt kolléganője mellett, sőt magára vállalta hibáit, Hrkalović több fontos konferencián képviselte a belügyminisztériumot. 2018-ban innovációs munkatevékenységei miatt és minőségi munkavégzéséért Kapetan Miša Anastasijević kitüntetéssel díjazták.

Dijana Hrkalović távozásáról a belügyminisztériumból, maga a tárca adott ki közleményt 2019 májusában. Azzal indokolták távozását, hogy más tisztséget fog betölteni. Ám akkor sem és később sem közölték, hogy milyen posztra távozott. Az viszont szemmel látható, hogy pártja bizalma megingott benne.