2024. április 20., szombat

Folytatódik a Duna park felújítása

Hamarosan megkezdődik a liget felújítási projektjének második fázisa, amelynek keretében rekonstruálják a járdákat, a lépcsőket és új korlátokat szerelnek fel.

A felújítási munkálatok második fázisát összesen 5,6 hektáron végzik. Jelena Prica, a Városi Kertészet Közvállalat gazdasági részlegigazgatójának a tanácsadója elmondta, hogy a parkban új korlátot emelnek a tavacska körül, valamint szemeteseket, padokat és védőoszlopokat helyeznek el. Ezenkívül támfalakat, vaskorlátokat helyeznek el a járdák melletti fák köré, valamint új közkutat építenek a régi helyén – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– A park jelenlegi kilenc bejárata közül, csak hat rendelkezik olyan lejárattal, amely megfelel a mozgáskorlátozott személyek közlekedési elvárásainak. Az új padok, a szemeteskannák és a védőoszlopok is ugyanolyanok lesznek, mint a jelenlegiek, a tavacska köré tervezett új korlát pedig szintén hasonlít majd a régire. A Duna park felújítási munkálatainak a második fázisára az önkormányzat 122 millió dinárt irányozott elő – mondta Prica. Hozzátette: hogy tavaly, a rekonstrukciós munkálatok első fázisa keretében felújították a felszíni szennyvízhálózatot, a szivattyútelepet, de sokak szerint a legjelentősebb befektetés a park öntözőrendszerének a kiépítése volt. A Duna parkot még a múlt században, 1998-ban természetvédelmi területté nyilvánították.

A Duna park kialakítását 1895-ben kezdték meg, régen ártéri terület volt, innen hordták a földet a Duna mellett húzódó töltés megépítéséhez. Manapság nagyon népszerű, sokan járnak ide kikapcsolódni, beszélgetni, olvasni, a gyermekek pedig szabadon futkározhatnak, mindezt a város szívében. A tavacska körüli korlát a park jellegzetessége (volt), az új kerítés állítólag hasonlítani fog a régire.