2024. március 29., péntek

Döntöttek a költségvetés átütemezéséről

Az újvidéki lépviselő-testület keddi ülésén a városi honatyák döntöttek a városi költségvetés második átütemezéséről. A városi kasszában 34,4 milliárd dinár áll a rendelkezésükre.

A költségvetés átütemezésére elsősorban azért volt szükség, mert a bevételek több száz millió dinárral nőttek a tervezetthez képest, egyrészt az adó jobb megfizettetése, másrészt pedig az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásának köszönhetően. Az utóbbira a pénzeszközöket a köztársaság a városi kasszába utalta át. Ezenkívül a bevételek több száz millióval csökkentek a városi tulajdon értékesítése és bérbeadása terén, ezért ezt a területet is érinti az átütemezés.
Ha pontosabban megvizsgáljuk, hogy a városi költségvetés átütemezése után hogyan alakul a pénzeszközök elosztása, akkor láthatjuk, hogy több mint 394 millió dinárt irányoztak elő javításokra és karbantartásokra, csaknem 366 millió dinárt adományokra és átutalásokra, 248 millió dinárt a közvállalatok támogatására, 100 millió dinárt pedig különleges szolgáltatások kifizetésére.

Ami az önkormányzati szerveket illeti, a legnagyobb változásra a város Nagyberuházási és Területrendezési Hivatalában kerül sor, hiszen 100 millió dinárral csökken évi programjaik megvalósításának a támogatása, és további 300 millió dinárt költhetnek a bírósági végzések kifizetésére.

A Városi Közlekedési Vállalat további 300 milliót kap a városi kasszából a pandémia miatti veszteségek fedezésére, és elnapolják a tervezett, 10 elektromos autóbusz beszerzését. Ami a közvállalatok támogatását illeti, a legtöbbet a SPENS (Vojvodina Sport- és Üzletközpont) kapja, összesen 144 millió dinárt utalnak át a számlájukra, ebből 94 milliót a járvány miatti károk enyhítésére, 27 milliót a beltéri, kis medence rekonstrukciójára és 23 milliót a beltéri medencék felszerelésére. Ezzel az évi szintű támogatottsága ennek a közvállalatnak csaknem 457 millióra nő.

A városi költségvetésben a megnőtt bevételeknek köszönhetően 34,4 milliárd dinár áll rendelkezésre. A városatyák már régóta a tartományi képviselőházban üléseznek, hiszen itt nagyobb a terem, kisebb a fertőzésveszély

A városi költségvetésben a megnőtt bevételeknek köszönhetően 34,4 milliárd dinár áll rendelkezésre. A városatyák már régóta a tartományi képviselőházban üléseznek, hiszen itt nagyobb a terem, kisebb a fertőzésveszély

Az átütemezésből 44,5 milliót biztosítottak a nyugdíjasok és a szociális segélyre szorulók egyszeri támogatására, ebből fejenként 5000 dinár üti a markát mintegy 4700 idős újvidékinek, 2600 szegény sorsú embernek és 1900 fejlődészavarban szenvedő gyermek szüleinek.
A városi tanácsnokok döntöttek több közvállalat, ügynökség, alap, művelődési intézmény- és programok finanszírozásának a módosításáról is, mindezt annak érdekében, hogy összehangolják azt az átütemezett költségvetéssel.

A képviselő-testület a felsoroltakon kívül elfogadta több közvállalat félévi programjáról készült jelentését, Kamenica területrendezési tervének a módosítását és Veternik átfogó területrendezési tervének az elkészítéséről szóló kezdeményezést. A napirendi pontok között szerepelt még több kádercsere, főként az iskolák és a közvállalatok igazgatóbizottságaiban történtek személycserék.