2024. április 19., péntek

Sikert aratott a csantavéri napközi

A 237 éves csantavéri Hunyadi János Általános Iskolának 501 diákja van, közülük 66-an elsősök. Az iskola mellett óvoda – 160 gyerekkel –, illetve az idei évtől kezdve napközi is működik.

Október 1-jén nyílt meg a 20 fő befogadására alkalmas napközi, amely otthonos környezet nyújt a gyermekek számára. A napközi csoport csaknem egész napos ellátását biztosítja, reggel 6-tól délután fél 5-ig tartózkodhatnak itt a kicsik. Megindítása hosszú folyamat volt, mint ezt Szabó Gábortól, az iskola igazgatójától megtudtuk. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával kezdődhetett meg a létesítménynek a felújítása az iskola egyik épületrészében, a munkálatok pedig 3 évet vettek igénybe. Az építkezések befejezése és a beüzemeltetés között a járvány okozta nehézségeknek is betudható. A gyermekbarát, biztonságos környezet, a csoportszoba és a hozzá tartozó helyiségek modern felszerelései, a szórakoztató, különleges és oktatói jellegű játékok mind-mind hozzásegítenek ahhoz, hogy a gyermekek színvonalas foglalkoztatásban részesüljenek. A napközi 3-tól 6 éves korú gyermekeknek ad otthont, ahol egy összetartó és stabil közösség részesei lehetnek, ami biztosítja számukra a változatos és módszeres foglalkozásokat, ahol örömmel tölthetik hétköznapjaikat. Két kedves, és felelősségteljes óvónő, Babić Szilvia és Barkóci Anikó tesz meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekek nap-nap után újabbnál újabb élményekre tegyenek szert. Ezenkívül mindketten nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a gyermekek elsajátítsák a társas kapcsolatokhoz szükséges készségeket, és hogy felszínre kerüljenek a gyermekekben szunnyadó képességek. Van egy tervük, egy napi rutin, ami alapján haladnak, ezt állítják céljaik középpontjába, s ehhez próbálják hozzászoktatni a csoport tagjait is. Mindig atuális témákat dolgoznak fel. A korai ébredés a legújabb napközisek számára elég nehézkes, így az óvónők különféle érdekes, figyelemfelkeltő és szórakoztató játékokkal próbálnak kísérletet tenni arra, hogy a gyermekek frissen kezdjék a reggeleket. A napközis csoport étkezését (reggeli, két uzsonna és ebéd) a szabadkai diákotthon biztosítja. Érdekességnek említhető az ebéd utáni, úgynevezett csendes pihenő, ami általában rajzfilmnézéssel vagy mesefelolvasással zajlik, emellett alkalmuk adódik a délutáni szundikálásra is, amit a napközi által biztosított kiságyak szolgáltatnak, így a gyerkőcök kényelme teljes mértékben biztosított. A gyerekeknek lehetőségük van magukkal hozni szeretett párnájukat vagy plüssállatukat. A szívükhöz legközelebb álló meséjük a Bogyó és Babóca, ami igazán le tudja kötni a figyelmüket, ezen felül a mozgás és a tánc is a kedvenc tevékenységüknek mondahtó. Igencsak könnyen és gyorsan megtalálták a közös hangot egymással, jól érzik magukat, jól érzik magukat a napközi nyújtott légkörben, és a szülők is nyigodt szívvel járnak el dolgozni, ugyanis tudják, hogy gyermekeik a lehető legjobb helyen vannak.

A napközi szépítését, illetve felújítását az MNT mellett a szabadkai önkormányzat és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa is támogatta.