2024. április 18., csütörtök

Az állatkertbe került a Kalandpark

A létesítményt a bölények és a dámvadak kifutója mögött állítják fel

A palicsi Kalandpark, amelyet az elmúlt év októberében a Paprika csárda közelében, a strandon kezdtek el építeni, immár új helyszínre került, mégpedig a Palicsi Állatkertbe. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg. Sonja Mandić, az intézmény megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy az állatkertben örömmel fogadták a hírt, hiszen az állatkert egy újabb tartalommal bővül. Hozzátette, hogy a Kalandpark még engedélyezés alatt áll, és hogy pontosan mikor nyílik meg, egyelőre nincsenek információi, de reményei szerint a következő idényben már kipróbálhatják a látogatók.


– Nagyon örülünk ennek a fejleménynek, hiszen ezzel bővül turisztikai kínálatunk, emellett a környékbeli látogatóinknak is szolgálhatunk újdonsággal. Kiemelném, hogy az állatkert területén úgy került kiválasztásra a Kalandpark helyszíne, hogy ne tegye tönkre az eddigi jól megszokott környezetet. Ez azért is fontos, mert az állatkert természetvédelmi terület. Így egy olyan helyszínen kerül felépítésre, amely a látogatók számára könnyen elérhető, de nem változtat az eddig megszokott meghitt környezeten. A játszótér egyébként, amely az állatkert közepén található, továbbra is a legkisebb látogatóink rendelkezésére áll. Reményeink szerint belátható időn belül fel is újíthatjuk, a város játszótereinek felújítási programja keretében. A Kalandpark egyébként a bölények és a dámvadak kifutója mögött van. A létesítményt az állatkert felől és a Rijeka utca felől is megközelíthető. Az, hogy végül egy vagy két bejárata lesz a Kalandparknak, az engedélyezéstől függ – mondta Sonja Mandić.
A létesítmény mintegy 500 négyzetméteren terül majd el, és többek között függőhidak, kötélpályák, mászófalak, különböző nagyságú faoszlopok várják a látogatókat. A játékok kétszintűek lesznek, az első szinten másfél méter lesz a maximális magasságuk, a második szinten levőké pedig három–öt méter.


– A Kalandparkot a gyermekeknek és a felnőttek egyaránt látogathatják. A gyermekek az alsóbb szintű játékokat használhatják, a magasabb szintűek pedig az idősebb gyermekek és a felnőttek számára lesz előirányozva – tette hozzá Sonja Mandić.
Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy bár a Kalandpark egyelőre nem nyílt meg, az érdeklődőknek érdemes ellátogatniuk az állatkertbe, hiszen nemrégiben, ahogy lapunk is beszámolt róla, az állatkertben először született bölény. Az új jövevény súlya 100 kilogramm, hím, és az Akala nevet kapta. A bölényszülőknek, a Bena nevű apukának és a Bora nevű anyukának, ez az első kicsinyük.