2024. március 29., péntek

Költők versenye

Rendhagyó rendezvényt tartottak Óbecsén

Az óbecsei Pero amatera Irodalmi Művészeti Klub szervezésében első alkalommal tartották meg a Népkönyvtárban a Költők versenyét, amely az óbecsei önkormányzat támogatásával valósult meg. A rendezvény célja a barátkozás, illetve a szép szó és költészet terjesztése volt. A megmérettetésen nagykikindai, kúlai, kraljevói, zimonyi és szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) költők vettek részt az óbecsei házigazdákkal együtt.

– Kitűnő az ötlet, hogy különböző városok költői találkozhattak, mert érezhető ez a költői lelkesedés. Óbecse remek házigazdának bizonyult. Mi nyertük meg a versenyt, de számunkra az a legfontosabb, hogy a találkozón feléledt a költészet, az emberek megismerkedtek egymással, barátságok köttettek és létrejött az együttműködés a csoportok között. Ez minden közöttünk lévő határt eltöröl – mondta Mirjana Marković, a szávaszentdemeteri csoport vezetője.

A költőket és munkáikat háromtagú zsűri értékelte: Viktor Škorić professzor és esszéíró, a zsűri elnöke, valamint Sanja Bakrač és Dajana Dujaković szerb nyelv- és irodalomtanárok. A hat csapat versenyében a már három évtizede fennálló, több mint hatvan tagot számláló szávaszentdemeteri Irodalmi Közösség győzött. Második helyen végzett a zimonyi Irodalmi Klub, a nagykikindai Irodalmi Klub csapata pedig harmadik lett. A házigazda Pero amatera csapata a negyedik helyen zárta a versenyt. A zsűri a nagykikindai Snežana Tomin személyében a rendezvény legjobb egyéni versenyzőjét is kinevezte. A harminckilenc éves Aleksandra Lakić óbecsei költő volt a verseny legfiatalabb versenyzője, míg a költők versenyének legidősebb versenyzője pedig a hetvenkét éves a szávaszentdemeteri Ivan Vešić.

– A résztvevők nagyon elégedettek, mivel még sehol sem szervezték meg a költők versenyét, amelyen az irodalmi klubok csapatként versenyeznek. Akadt azért némi szervezési probléma, mert sok klub lemondta a szervezést, sőt a zsűri összetételét is csak az utolsó pillanatban véglegesítették. Az idén egy hírlevél kiadását is tervezzük, amely tartalmazza a versenyzők és a csapatok minden adatát a képekkel és az elért pontszámokkal együtt, jövőre pedig a tervek között szerepel a legjobb vers kihirdetése is – mondta Aleksandar Pavlović, a szervezők egyike.