2024. április 19., péntek

Dinamikusan fejlődő község

Magyarkanizsa megjutalmazza legsikeresebb polgárait és intézményeit – Községnapi díszülést tartottak

Magyarkanizsa október 20-án ünnepelte a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóján. Az ünnep alkalom a nyilvános elismerések átadására, a méltó megemlékezésre, a színvonalas művészeti és közösségi programokra. A városháza dísztermében tegnap Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte az ünnepi ülés résztvevőit.

A városnapi díszülésen részt vett Németi Zsolt, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első osztályú titkára, Sarnyai Péter, a szabadkai főkonzulátus konzulja, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Nyilas Mihály igazságügyi államtitkár, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Kiss Nándor köztársasági parlamenti képviselő, Csikós László és Burány Hajnalka tartományi képviselők, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, a Magyarkanizsával szomszédos községek és a testvértelepülések képviselői. A díszülés részvevői videófilmen tekinthették meg a Magyarkanizsa községben egy év alatt elkezdett és megvalósult beruházásokat, az elért eredmények sorát.

Magyarkanizsa városnapi elismeréseinek birtokosai

Magyarkanizsa városnapi elismeréseinek birtokosai

Fejsztámer Róbert polgármester ünnepi beszédében kiemelte:

– Községünk ünnepnapja nemcsak egy nap a jeles ünnepek közül, hanem valódi ünnep, az az alkalom, amikor találkozik a múlt és a jövő. Számot vetünk az eltelt egy év eredményeivel, de beszámolunk a terveinkről is. Ünnepnap ez közösségünk minden tagja számára, hiszen közösségünket nem a dátumok, a száraz adatok teszik azzá, ami, hanem az itt élő emberek. Amikor számba vesszük mindazt, amit az eltelt évben elértünk, mindazt, amire büszkék lehetünk, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül intézményeink sikerét. Köztudott, hogy önkormányzatunk több nemzetközi projektum sikeres részvevője. A sikeres projektek megvalósítóinak sorába idén több intézményünk is felzárkózott. Terveink közül csak két projektumot emelnék ki: a magyarkanizsai strandnál lévő sétány felújítására már aláírtuk a szerződést, és 2,8 millió dinár értékű munkálatokkal teljesen megújul a sétány a kandeláberekkel együtt. A Népkertben új játszóteret építünk 8,7 millió dinárból, a környezetvédelmi minisztériumhoz benyújtott sikeres pályázatunknak köszönhetően – emelte ki a polgármester, aki a zeneiskola tanárainak felemelő koncertje után átadta a község elismeréseit.

Ünnepnap a közösség minden tagja számára

Ünnepnap a közösség minden tagja számára

A Magyarkanizsa község díszpolgára címet msgr. dr. Pénzes János nyugalmazott püspök már korábban átvette horgosi otthonában. A Pro Urbe érdemérmet idén a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Velebit település és a martonosi önkéntes tűzoltótestület kapta. Köszönő oklevélben részesült dr. Zapletán Géza plébános, Kávai Nagy Erzsébet oromhegyesi óvónő és a Magyarkanizsai Egészségház. A Juventus Por Urbe érdemérmet az oromi Pletikoszity Árpád fiatal okleveles mechatronikai mérnök érdemelte ki.

Az ünnepi ülést követően megemlékezés és koszorúzás volt a Halász téren, a város legrégebbi pontján, majd 17 órakor a Dobó Tihamér Képtárban megnyílt Pósa Károly képzőművész tárlata, utána Művészetek Háza előcsarnokában a községnapi pályázatokra beérkezett alkotások kiállítása és az eredményhirdetés volt műsoron.