2024. április 19., péntek

Ünnepel Magyarkanizsa

Négynapos programsorozattal készültek a szervezők

Magyarkanizsa a község napján a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját ünnepli. Az ünnep alkalom a nyilvános elismerések átadására, a méltó megemlékezésre, a színvonalas művészeti és közösségi programokra. Az idei évben október 20-a és 23-a között rendezik meg a rendezvénysorozatot.
Ma fél 1-kor kerül sor a község nyilvános elismeréseinek az átadására. Idén Pénzes János nyugalmazott megyés püspök részesül Magyarkanizsa díszpolgári címében. Az önkormányzat két Pro Urbe díjat is odaítélt, az egyiket a 100 éves Velebit helyi közösség kapja, a másikat a 130. évfordulóját ünneplő Martonosi Tűzoltó-egyesület. Emellett három köszönő oklevelet is adományoznak olyan személyeknek és intézményeknek, akik, illetve amelyek sokat tettek a községért, ők: dr. Zapletán Géza volt magyarkanizsai plébános, Kávai Nagy Erzsébet oromhegyesi lakos, óvónő és a Magyarkanizsai Egészségház. Idén Juventus Pro Urbe érdemérmet Pletikoszity Árpád oromi lakos kap, aki tudományos munkája keretében a modern kor vívmányait próbálja összekötni az iparral. Ma fél 5-kor koszorúzást tartanak a Halász téren, majd délután 5 órától a Dobó Tihamér Képtárban megnyitják Puskás Károly fotókiállítását. Este 6 órától a Művészetek Háza nagytermében a Szerbiai Rádió és Televízió Big Bandjének a fellépését tekinthetik meg az érdeklődők, ahol filmzenék csendülnek fel.

Csütörtökön, október 21-én délelőtt 11 órától a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban megemlékeznek Dan Reisinger magyarkanizsai születésű grafikusról, emellett egy emléktáblát is lelepleznek. Délután 5 órától a Zentai Magyar Kamaraszínház Tündér Lala című gyermekelőadását tekinthetik meg kicsik és nagyok a Művészetek Háza nagytermében.

Pénteken, október 22-én szintén délután 5 órától az Ifjúsági Otthonban folytatódik a program, ahol Hazajárók címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést. A vendégek: Terzin Anna, Hegedűs Lendvai Eszter, Magyar Roland és Újvári Zsombor. A beszélgetés moderátora Németh Ernő újságíró lesz. Este 7 órától a Tisza néptáncegyüttes fennállásának 25. jubileumára összeállított műsort mutatja be a Művészetek Házában.
Az ünnepségsorozat egy sporteseménnyel zárul, ugyanis szombaton rendezik meg a Vajdasági Birkózóakadémia tornatermében XII. Csaba Ferenc nemzetközi birkózó-emlékversenyt, ahova számos ország sportolói érkeznek majd.