2024. március 28., csütörtök
EU–CSÚCS

Michel: az energiaárak emelkedése kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben

Az európai uniós tagállamok vezetői a csütörtökön kezdődő tanácskozásukon különös figyelmet fordítanak az energiaárak emelkedésére, az ugyanis kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben, és súlyosan érinti az állampolgárokat és a vállalkozásokat – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett brüsszeli csúcsértekezlet meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet tagállami kezelését célzó intézkedéscsomagja alapján a tanács tagjai megvizsgálják, mit lehet tenni uniós és nemzeti szinten a leginkább érintettek érdekében rövid- és középtávon.
A tagállami vezetők a csúcstalálkozó pénteki napján megvitatják a koronavírus-járvány okozta helyzetet is. Ezzel kapcsolatban Michel arra figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, a járványügyi mutatók több tagállamban is emelkednek. Hangsúlyozta: a védőoltás jelentős előrelépést hozott a járvány elleni küzdelemben, azonban további intézkedésekre van szükség különösen a beoltástól húzódozók meggyőzése, valamint a félretájékoztatás tekintetében. A világjárvány globális felszámolásához nemzetközi szolidaritásra van szükség, és biztosításani, hogy a vakcinák gyorsan eljussnak a leginkább rászoruló országokba – tette hozzá.
Michel elmondta, a vezetők megbeszélést folytatnak az unió kereskedeleméről mint  „az EU globális befolyását jelentő leghatékonyabb eszközről". A tanácskozás résztvevői megvitatják, miként lehet még jobban kihasználni a kereskedelem eszközét az elmúlt néhány év tapasztalatainak fényében – közölte.
Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó témái között szerepel a klímaváltozás kérdése is, a megbeszélés előkészíti a november közepén Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferencia uniós részvételét. Minden nagy gazdasági szereplőnek nagyratörő célokat kell kitűznie, majd teljesítenie kell az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó kötelezettségvállalásait – jelentette ki.
A tanácskozás pénteki munkanapján a tagállmai vezetők a migráció témájával is foglalkoznak majd, és értékelik a júniusi tanácsülés zárónyilatkozatában rögzítettek végrehajtását – tájékoztatott. Az EU külső határait hatékonyan kell ellenőrizni, és támogatni kell az uniós tartózkodásra nem jogosultak visszatérésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseket – mondta.
A megbeszélések középpontjában áll továbbá az európai digitális átállás biztosítására irányuló uniós cél is, mellyel kapcsolatban a vezetők további iránymutatást fognak nyújtani a vonatkozó menetrenddel kapcsolatban, beleértve a kiberbiztonságot és az összekapcsoltságot – közölte.
A munkaülés során a vezetők kitérnek a jogállamisággal kapcsolatos közelmúltbeli fejleményekre is – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.