2024. március 28., csütörtök

Tiszta vizet a folyókba!

Megkezdődött a Tiszta Szerbia projektum megvalósítása Lazarevac községben. A 48 millió eurós beruházás keretében szennyvízlevezető rendszert és szennyvíztisztítót is építenek. Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter a helyszínen ismertette ezeket a részleteket, ahova Irena Vujović környezetvédelmi tárcavezető is elkísérte.

A tervek szerint a következő öt évben Szerbia községeinek nyolcvan százalékáról azt lehet majd elmondani, hogy van saját szennyvíztisztítója és csatornahálózata, Momirović szerint ez azért fontos, hogy tiszta víz kerüljön a folyóinkba, ahonnan aztán tiszta ivóvizet is nyerhetünk.

Lazarevacon két helyen láttak hozzá a csatornahálózat kiépítéséhez (összesen 25.052 méter hosszúságban), ezt követően ugyancsak két helyszínen víztisztítót is építenek. A munkálatok kivitelezője a kínai CRBC. Hamarosan Veliki Crljeniben is elkezdődik egy ugyanilyen munkafolyamat, ott 52.597 méternyi csatornahálózat lefektetésére lesz szükség. A tervek szerint az országban kilencven víztisztító épül a következő évek során.