2024. április 25., csütörtök

Új határátkelő a Drinán

Kiss Nándor: Az ügyintézés a földtani intézetben még mindig hónapokig tart

A digitalizálásnak köszönhetően csökkent a várakozás az ügyfélpultoknál, az eUprava és az eKatastar szolgáltatások igénybevételének lehetősége hozzájárult az állami intézmények munkájának egyszerűsítéséhez és átláthatóságához, az ügyintézés így egyszerűbbé vált, ám továbbra is túl sok időt vesz igénybe a dokumentumok beszerzése – emelte ki Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a köztársasági képviselőház tegnapi ülésének elején, amikor a képviselők az állami intézményekhez intézhették kérdéseiket.
Kiss Nándor példaként elmondta, hogy Ada községben a Szentháromság katolikus templomnak két évébe tellett, mire a megvásárolt ingatlant bejegyezték a templom nevére a kataszterben. Hasonlóan hosszú az eljárás a restitúciós eljárásban visszaszolgáltatott ingatlanok esetében is; 2,5 év is eltelik mire az örökösök nevére átvezetik az ingatlant. Az örökösödés után is gyakran hónapokat kell várni a tulajdonjogi végzésre. Szerinte ez felesleges időveszteség, hiszen ezzel a polgárok és az állam is csak veszít. Az építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztériumnak intézte kérdését, miszerint tervezi-e a kataszterben dolgozók létszámának növelését, illetve milyen intézkedésekkel kívánja csökkenteni a dokumentumok kiadásának időtartamát?
A parlament tegnapi ülésén több államközi megállapodás is szerepelt. Aleksandar Vulin belügyminiszter ismertetve azokat elmondta, Szerbia és Bosznia-Hercegovina Miniszterek Tanácsának megállapodása szerint megnyílik majd egy új határátkelőhely, a Ljubovija–Bratunac átkelő, ennek köszönhetően pedig felgyorsul és könnyebbé válik a határátkelés.
– Logikus elvárás a Drina két oldalán élők egyszerűbb együttműködése. Egy új híd megnyitásával pedig bizonyos esetekben 60 kilométerrel is lerövidül az út. A hídon lesz a közös ellenőrzési pont – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ezen az ellenőrzési ponton az utazóknak csak egyszer kell majd felmutatniuk az úti okmányukat.
Vulin azt is bejelentette, hogy a régionális tűzvédelem fejlesztése keretében az állam két új tűzoltóhelikoptert vásárol.