2024. április 24., szerda

Jövő vasárnap visszaállítjuk az órákat

A nyári időszámítás vasárnap, október 31-én hajnali 3 órakor befejeződik – tette közzé az illetékes szerbiai igazgatóság. Ez azt jelenti, hogy szombatról vasárnapra virradóra az időt egy órával visszaállítjuk, azaz az órák mutatóit három helyett két órára állítjuk.

Ezáltal véget ér a nyári időszámítás 2021-ben, és egy órával többet alhatunk.

A világ száztíz országában minden év március utolsó hétvégéjén előre tekerik az óramutatókat, és ezzel megkezdődik a nyári időszámítás, majd október utolsó hétvégéjén visszaállítják az órákat.

A nyári időszámítás bevezetésére már az 1700-as évek végén születtek javaslatok, de először 1916-ban állították át az órákat Németországban, majd Nagy-Britanniában, a következő évtizedekben pedig egyre több országban vezették be a nyári időszámítást és 1970 óta Nyugat-Európa államai is átállítják az órákat. A legtöbben úgy vélekednek, ez jó módja a nyári hónapok világos órái kihasználásának, mellyel energiát takarítunk meg, nő a termelékenység, de sok előny származik belőle azok számára is, akiknek az iskola vagy a munka után egyéb szabadtéri programjuk van, csökkenhet a közúti balesetek száma, sőt a bűncselekmények száma is mérséklődhet, hiszen este kevesebbet tartózkodnak az emberek a sötétben.