2024. április 23., kedd

FRISSÍTETT: Mégis bevezetik a védettségi igazolványokat Szerbiában

A gyógyszertárakba és az üzletekbe beléphetünk majd igazolvány nélkül is

A Blic napilap értesülése szerint a köztársasági válságtörzs 11 órakor kezdődött ülésén elhatározták, hogy az országban kötelezővé teszik a védettségi igazolványok használatát. A döntést a szerb kormány holnapi ülésén fogadhatja el.

A srbijadanas.rs friss értesülése szerint a szerb kormányfő bejelentette, hogy szombaton 22 órától kötelező lesz a Covid-belépők, vagy védettségi igazolványok használata minden vendéglátóipari létesítmény zárt termeiben. Az intézkedés csak 22 óra után érvényes, ezt megelőzően nem szükséges felmutatni az igazolást.

A belépő mellett fel kell mutatni egy másik hivatalos, érvényes személyi okmányt is. Az kaphat védettségi igazolványt, aki felvette a védőoltás első két adagját, és azóta nem múlt el 7 hónap, ha elmúlt, akkor fel kell venni a harmadik adagot is. Másik lehetőség a negatív PCR-teszt beszerzése, amely nem lehet 72 óránál régebbi a vendéglátóipari létesítménybe lépéskor, amit a Covid-igazolvány tartalmazni fog – mondta Ana Brnabić kormányfő.

Emellett 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel is be lehet lépni a vendéglátóhelyekre, valamint a koronavírusból való felépülésre vonatkozó igazolást is elfogadják, amely nem lehet régebbi hét hónapnál.

A válságtörzs úgy véli, a gyógyszertárakba és az üzletekbe beléphetünk majd igazolvány nélkül is. Egyelőre bizonytalan, hogy mely szolgáltatóipari létesítmények esetében tesznek kivételt és melyekben lesz kötelező a védettségi igazolvány használalat, de az már biztosra vehető, tudta meg a lap, hogy az éjjeli bárok és szórakoztató klubok esetében kötelező lesz a használata, vagyis az léphet be, aki rendelkezik ezzel az igazolással.

A hatóságok sohasem mondtak le a védettségi igazolvány bevezetéséről, mint mondták, a késleltetés csupán a lehetséges visszaélések megelőzése miatt következett be. Azokban az országokban, ahol már bevezették a dokumentum alkalmazását, a járványt nehéz ellenőrizni, és a visszaélések is gyakoriak.

Az első dilemma, amellyel a szerbiai döntéshozók szembesültek, nem más, mint az, hogy az igazolvány kell-e fényképet tartalmazzon vagy sem. Ha nincs fotó, az növeli a hamisítás lehetőségét. Másrészt, ha fényképpel látnák el a dokumentumot, a polgároknak saját fotót kellene keszíttetniük, ami lassítja annak bevezetését. Milan Marinović, a közérdekű információkért és a személyes adatok védelméért felelős biztos az Euronewsnak elmondta, hogy a bérleteken szereplő fényképek megegyezhetnek a BusPluséval, de ezt egy speciális rendeletnek kell előírnia. Elmondta, hogy a személyi igazolványokhoz, útlevelekhez készült fényképeket egy célból készítették, és más célú feldolgozásuk nem lenne törvényes.