2024. április 25., csütörtök

Tőzsdei kereskedésben a bitcoin

Elindult kedden az első bitcoin határidős ETF tőzsdei kereskedés, ami jelentős mérföldkőnek számít a kriptopiacon. Az első amerikai bitcoin kereskedése kicsivel több mint 1 milliárd dolláros napi forgalommal vette kezdetét.  Az indulását követő órákban a bitcoin árfolyama megközelítette a még áprilisban beállított 64 800 dolláros rekordot.

A futuresként emlegetett tőzsdei művelet tulajdonképpen nem más, mint fogadás: A felek kötelezettséget vállalnak egy jövőbeli tranzakcióra. Ha a szerződés lejártakor az aktuális piaci árfolyam magasabb, akkor a vevő nyert, ha alacsonyabb, akkor pedig az eladó. Vagyis a kriptovaluta árára már köthető ügylet.

Jelenleg a befektetők a kriptotőzsdéken keresztül vásárolhatnak bitcoint, de egyesek aggódnak a hekkerek vagy az úgynevezett privát kulcsok elvesztése miatt.

A bitcoin árfolyama igencsak ingadozott az elmúlt egy évben. Tavaly szeptemberben még 10.000 dollár volt az árfolyama, január elejére azonban a háromszorosára ugrott, április derekán pedig már 65.000 dollárt tett ki az értéke. Ezek után újra csökkent az árfolyama. A múlt hétvégén azonban, április óta először, ismét meghaladta a 60.000 dollárt. Tegnap délután újabb rekord dőlt meg, a bitcoin értéke túllépte a 65 000 dolláros szintet.