2024. március 28., csütörtök

Megváltozhat a Facebook neve?

Korábban beköszönt a virtuális valóság korszaka, mint gondoltuk

Az elmúlt egy hónap közel sem volt mentes a közösségi oldalak körüli botrányoktól, a meglepetések sorozatának azonban még nincs vége. A legfrissebb, ám hivatalosan egyelőre megerősítetlen információk szerint egy új korszak kapuja előtt állunk, melynek elindítója a legnagyobb virtuális hatalom, a Facebook. A cég ugyanis a közeljövőben megváltoztatja nevét és munkavégzési profilját.

A The Verge amerikai technológiai blogon a minap jelent meg egy írás, amely szerint a Facebook már jövő héttől elkezdi a fejlesztések egy olyan sorozatát, minek következtében először a közösségi háló neve változik meg, majd a szolgáltatások is bővülnek. Egész pontosan, egy metaverzum elnevezésű virtuális valóság jön létre, melynek lényegi alapjai bizonyos helyeken már a hétköznapi élet részei.

A lap értesülései szerint Mark Zuckerberg, a Facebook megálmodója és fő részvényese erről a tervről a cég október 28-án megrendezésre kerülő, rendszeres Connect nevű konferenciáján tervez beszélni. A találgatások szerint a cég nevének megváltoztatása arra szeretne utalni, hogy immár a Facebook több mint egy közösségi hálózat. A metaverzum  egy virtuális világ lenne, ahol VR- eszközök segítségével lehetne belépni egy párhuzamos valóságba, ahol online virtuális életet lehetne élni. Az új platformot sokan úgy próbálják meghatározni, mint egy decentralizált, kriptovalutára épülő 3D-s virtuális valóság.

Az ilyen irányú fejlesztéseit a Facebook természetesen nem most kezdte. A cégnek jelenleg is több mint 10 000 alkalmazottja van, akik olyan hardverek építésére vannak szakosítva, mint például az AR-, vagyis a virtuális valóságot szimuláló szemüvegek, amelyek Zuckerberg szerint ugyanúgy a mindennapok részeivé válnak a közeljövőben, mint az okostelefonok.

Mindez nem a semmiből következik be. Az egyik friss hír szerint az Európai Unióban a cég további 10 000 alkalmazott felvételét tervezi, akik a virtuális valóság építésével kapcsolatos törekvések megvalósítását segítik. Zuckerberg már korábban is jelezte az ilyen irányú törekvéseit. A The Verge-nek, korábban azt nyilatkozta, hogy a következő néhány évben a Facebook mindent elkövet annak érdekében, hogy az emberek egyszerű közösségi felület helyett metaverzum vállalatként tekintsenek a Facebookra.

A The Verge írása szerint a profil bővítésénél nem állna meg a változások sorozata. A Facebook és a cég alá tartozó többi alkalmazás is egy anyavállalat alá tartozna, amely felügyelné az olyan részlegeket mint az Instagram, a WhatsApp vagy az Oculus. A szakértők szerint, ha mindez megvalósul, az egyúttal nagyon jó üzleti húzás is lesz, mert az emberek emlékezetéből lassan eltűnnének mindazok a vádak, amelyekkel a közösségi hálót illették. A márkanévváltás arra is szolgálhatna, hogy még jobban elkülönülhessen a  jelenleg zajló futurisztikus munka neve annak a cégnek a nevétől, amelyet jelenleg Facebooknak hívnak, és sorozatos bűnvádi vizsgálatoknak van kitéve.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy szeptember óta folyamatos mélyrepülésben vannak a cég részvényei. Mindezért leginkább Frances Haugen, egy volt alkalmazott a felelős. Az egykori bizalmi alkalmazott akkor teregette ki a cég szennyesét, a dolog pikantériája viszont abban volt, hogy bizonyítani is tudott mindent.

Az igen kemény vádak szerint a cég tudatába van a társadalomra gyakorolt káros hatásával. A vezetőség  több alkalommal is a gyűlöletbeszéd és a félretájékoztatás mellé állt, amikor ehhez anyagi juttatások társultak. Emellett több dokumentum létezik arról, hogy a cég vezetői tisztában voltak azzal, hogy több fiatalkorú öngyilkosságáért az ő platformjaik felelősek.

A botrányt követő napok egyikén a Facebook közösségi média több órára leállt világszerte. A valódi okokról rengeteg a találgatás, a hivatalos verzió a meghibásodásról senkit sem elégít ki, de ami fontos, az események hatása jelentősen befolyásolja a Facebook tőzsdei árfolyamát is.