2021. november 28., vasárnap

Bangladesben ezrek tüntettek a hindukkal szembeni erőszak ellen

Ezrek tüntettek kedden a bangladesi fővárosban, Dakkában a hindu kisebbséggel szembeni erőszakhullám ellen, amelyet a közösségi médiában megosztott, istenkáromlónak minősített bejegyzés váltott ki a túlnyomó többségében muszlim délkelet-ázsiai országban.

A felvonulást Sejk Haszina miniszterelnök pártja, a Bangladesi Népi Szövetség szervezte azután, hogy az előző nap legalább 20 hindu otthonát égették porig egy támadás során az ország északi részén található Rongpur kerületben. Az erőszakot egy szóbeszéd váltotta ki, amely szerint egy helyi hindu ember az iszlámra nézve sértő képet és megjegyzéseket tett közzé a Facebookon.

,,Egységes ellenállást fogunk létrehozni a bajkeverőkkel szemben" - mondta Obáidul Kadír, a kormányzó párt főtitkára a dakkai pártszékháznál összegyűlt - a szervezők állítása szerint - több mint nyolcezer embernek.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy szavatolja a hinduk biztonságát - jelentette ki.

Aktivisták a közösségen belüli békés együttélésre felszólító feliratokat tartalmazó transzparensekkel kezükben járták végig a főváros utcáit. ,,A vallás az egyéneké, Banglades mindenkié" - állt az egyik transzparensen.

A túlnyomó többségében muszlim, 160 milliós Banglades lakosságának körülbelül kilenc százaléka hindu.