2024. április 16., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szerdán összeül a válságstáb

A személyes adatok védelmének biztosa szerint nem lenne diszkriminatív a védettségi igazolvány

Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter az N1 tv-nek megerősítette, hogy az egészségügyi válságstáb holnap ülésezik, ám nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a lehetséges döntésekről. Mint az hétfőn kiderült, a testület egészségügyi szakértői ragaszkodnak a 10 napos záráshoz, és a védettségi igazolvány bevezetésének a megtárgyalásához. A belgrádi sajtó bennfentesei szerint ezen az ülésen konkrét döntések várhatóak.
A védettségi igazolvány kapcsán Milan Marinović, a közhasznú információk és a személyes adatok védelmének biztosa kifejtette: a pozitív megkülönböztetés bizonyos formáival nem csorbulnának az emberi jogok. Az minősülne pozitív megkülönböztetésnek, ha a Covid-beléptetőkkel üzletközpontokba, színházba, moziba, vagy koncerttermekbe lehetne bejutni. Mint hozzátette, negatív megkülönböztetésnek például az minősülne, ha a védettségi igazolvány nélkül az ember nem mehetne be a munkahelyére, vagy nem mehetne orvoshoz, iskolába.
Néhány nappal azt követően, hogy Aleksandar Vučić államfő bejelentette, Szerbia több fajta koronavírus elleni gyógyszer vásárlásáról is szerződést írt alá, Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója megerősítette, hogy az MSD (Merck) Molnupiravir elnevezésű gyógyszere (tabletta formájában) januártól lesz forgalomban. Szerbia 50 ezer adagot „foglalt le" ebből a gyógyszerből, tette hozzá, mondván, Európában Szerbia az első ország, amely szerződést írt alá a Molnupiravir vásárlásáról. Arra számítanak, hogy az USA gyógyszerügynöksége decemberben bejegyzi a Molnupiravirt, majd ezt követően Európában és Szerbiában is megkezdődik a bejegyzés folyamata, magyarázta Radojević Škodrić, mondván, a gyógyszert minden Covid-fertőzött megkaphatja, a fertőzés első öt napjában, ebben az esetben a klinikai kutatások szerint 50 százalékkal csökken a kórházban való elhelyezés és a halál kockázata. A gyógyszer 400 dollárba kerül, a költségeket az állam fedezi majd, közölte az RFZO igazgatója, majd arra is rámutatott, hogy sem ez, sem másik koronavírus elleni gyógyszer nem lehet a védőoltás alternatívája. A vakcina hozzájárul a kollektív immunitás kialakulásához, nyomatékosította Radojević Škodrić, aki szerint a védőoltást elutasítók önzők.
A Nature tudományos folyóirat honlapján október 8-án megjelent összefoglaló szerint az említett gyógyszer legnagyobb előnye, hogy azt nem injekció, vagy infúzió formájában juttatják a páciens szervezetébe. A lap elemzése szerint a gyógyszer elsősorban a szegényebb, vagy a gazdaságilag közepesen erős országok számára lehet előnyös, de azok számára is, amelyekben alacsony az oltási hajlandóság. Mint hozzáteszik, a szegényebb országokban a diagnosztikai kapacitások merülhetnek fel akadályként, azaz nem biztos, hogy mindenhol sikerül akkor a páciens rendelkezésére bocsátani a gyógyszert, amikor az a legelőnyösebb lenne a hatékonyság szempontjából.
A businessinsider.com október 13-ai írása szerint az USA-ban az állam az említett gyógyszerrel való egyetlen kezelésért 712 dollárt fizet, ám a Merck bejelentette, hogy a pénzügyileg kevésbé tehetős országok az államokon kívüli gyártóegységekben előállított tablettát is megvásárolhatják, az említett ár töredékéért, állítólag kezelésenkénti 12 és 15 dollárért.

Több teszt, magasabb esetszám
A keddi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 25.339 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7664 eredménye volt pozitív (30,2 %). Hivatalosan a vizsgált egy napban 57 Covid-páciens hunyt el, 9214 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6679 Covid-fertőzöttet kezelnek, 274 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban előző nap 1973 új fertőzést jegyeztek, ebből Újvidéken 506-ot.