2024. április 20., szombat

Minden szál Belivukhoz vezet

A Principi bűnszervezet újabb két tagját állították elő

A belügyminisztérium Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálata (SBPOK) hétfőn további két – S. R. és D. M. iniciáléval azonosított – személyt állított elő azzal a gyanúval, hogy Veljko Belivuk bűnszervezetének tagjai. Többek között gyilkosságban való részvétellel vádolják őket.
Veljko Belivukot és 19 társát február 4-én állították elő. Azóta a rendőrség és az ügyészég folyamatos akciójának köszönhetően a Principi bűnszervezet felszámolásában több tagját is előállították. A gyanúsítottak vizsgálati fogságban voltak mindaddig, míg a Belgrádi Felső Bíróság szervezett bűnözéssel foglalkozó részlege a múlt héten, október 15-én megerősítette a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség júliusban megfogalmazott vádjait Belivuk és még 30 társa ellen, így a bírósági eljárás is hamarosan elkezdődhet.
Belivukot és társait számos bűncselekménnyel vádolják, mindenekelőtt kegyetlen gyilkosságokkal, emberrablással, kábítószer-kereskedelemmel, valamint engedély nélküli fegyvertartással és fegyverkereskedéssel. Az ügyészség szerint az eddigi bizonyítékok elegendő alapot szolgáltatnak a gyanú megalapozottságához.

GYILKOSSÁG SZÁRAD A LELKÜKÖN
Az SBPOK hétfői letartóztatásával nőtt a vádlottak száma. A Principi bűnszervezet előállított tagjait, S. R.-t (1988) és D. M.-et (1989) azzal gyanúsítják, hogy gyilkosságban és több más bűncselekményben vettek részt. A rendőrség információi szerint S. R. több (már korábban letartóztatott) társával tavaly augusztus 10-én elrabolta Nikola Mitićet. Áldozatukat a Ritopekben található házban gyilkolták meg. D. M.-et azzal gyanúsítják, hogy tavaly november 10-én meggyilkolta Zdravko Radivojevićet.

EGY GYILKOSSÁGOT MÁR MEGÚSZOTT?
Belivuk neve azonban már egy 4 évvel korábbi ügyben is felmerült. A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség nemrégiben elővett egy korábbi esetet, amelyben éppen ő volt a fővádlott, csakhogy a nyomok megsemmisítésének gyanújával pénteken Dijana Hrkalovićot állította elő, aki 2017-ben, a gyilkosság idején belügyi államtitkár volt és aki esetében fennáll a gyanú, hogy hozzáfért a gyilkosság helyszínén begyűjtött DNS-mintákhoz. Egyes sajtóértesülések szerint Hrkalović személyes kapcsolatain keresztül kapcsolatot tartott fenn az alvilág meghatározó alakjaival, így Belivukkal is.
Hrkalović védőügyvédje (Nenad Tasić) közlése szerint védence előzetesben van, ugyanis a Belgrádi Felső Bíróság különleges részlege az ügyészség javaslatára úgy ítélte meg, hogy befolyásolhatja a tanúkat. Az ügyészség 9 tanút kíván kihallgatni. Valamennyien a rendőrség aktív tagjai, Tasić ezért abszurdnak tartja az ügyészség aggodalmát, hiszen Hrkalović 2019 májusától már nem dolgozik a minisztérium munkatársaként. A védelem fellebbezett a döntés ellen.

BŰNRÉSZES A LEGFŐBB MUNKATÁRS IS
A Dijana Hrkalović ellen felhozott befolyásával való kereskedés vádjára a BIRN Balkáni Oknyomozó Hálózat írása szerint Vlastimir Milošević meggyilkolása kapcsán folytatott nyomozás során kerülhetett sor 2017 januárjában. A Belgrád központjában történt gyilkosság főgyanúsítottja Belivuk volt, majd végül a gyilkosság elősegítésével vádolták, de az eljárás során felmentették.
Hrkalović mellett bűnvádi feljelentést tettek az ügyben Dejan Milenković, a belügyminisztérium különleges vizsgálati módszerekkel foglalkozó szolgálatának volt vezetője ellen is. Őt azzal vádolják, hogy nem adta át idejében a nyomozást meghatározó telefonbeszélgetésekről szóló jelentést, így az ügyészség nem tudott kellően felkészülni a gyilkossági ügyben.
Sajtóértesülések szerint Milenković közeli munkatársa volt Hrkalovićnak attól kezdve, hogy Hrkalović a belügyi szerveknél kezdett dolgozni. Ám állítólag együttműködő vádlottként ő vallott Hrkalović ellen, vagyis vallomása alapozta meg a nő előállítását.