2021. november 29., hétfő

Az idős nők túlnyomó többsége szerint a társadalom elhanyagolja őket

A közvélemény-kutatás, amelyben hatszász belgrádi, niši, újvidéki, kragujeváci, čačaki és bori idős hölgy vett részt kimutatta, hogy mintegy 80 százalékuk szerint a társadalom nem viseli gondjukat eléggé és a helyzetük rosszabb, mint férfi társaiké - jelentette ki Nadežda Satarić, az Amity - a barátság ereje Egyesületének tagja Nišben, írja az N1 hírportál.

Kihangsúlyozta, hogy az egyesület, valamint a pancsovai FemPlatz civil csoport végezte el a kutatást abból a célból, hogy felmérjék a nők helyzetét Szerbiában.

A kutatás kimutatta, hogy a legnagyobb nehézség, amelyekkel az idős hölgyek szembesülnek, egyértelműen anyagi természetűek. Különösen azoknak nehéz, akiknek semmilyen bevételük nincs, valamint rokonaik sincsenek, akikre támaszkodhatnának - mondta Satarić.

Elmondása szerint a bevételek nélküli idős nők főként falusi környezetben élnek, túlnyomórészt az ország déli és délnyugati részein.

Amíg egészségük engedi megtermelik maguknak a szükséges élelmiszert, tyúkokat, kakasokat tartanak, de ezt követően csupán a szomszédok jószándékában bízhatnak - hangsúlyozta ki Satarić.

Szavai szerint az idős nők magányosság különösen kiemelkedett a járvány idején. Valahogyan még sikerült eljutniuk a kiválasztott orvosukhoz, de ennél semmi többet sem értek el - jelentette ki Satarić.