2024. április 25., csütörtök

LMBTQ és a mentális egészség: a támogatás a kulcs

A LMBTQ közösség tagjai körében az erőszaknak és a megkülönböztetésnek következményei vannak a mentális egészségre, de ki tud segíteni?

Többen nem a felhőtlen gyerekkorra emlékeznek vissza. A szexuális irányultságuk miatt minden nap fizikai és pszichológiai bántalmazást szenvedtek az iskolában, kamaszkorban pedig elutasítottnak érezték magukat, megrémültek és úgy érezték, mintha senki sem értené őket. Úgy sikerült leküzdeni ezeket a problémákat, hogy hittek magukban, rokonaik támogatták őket, és pszichológushoz is fordultak, mesélte két érintett a BBC-nek.

– Nem a pszichológus oldja meg az ember problémáját, de veletek van a probléma megoldásának útján – mondták.

Csak tavaly több mint 430 LMBTQ-személy jelentett megkülönböztetést és erőszakot annak a szervezetnek, amely jogi és pszichológiai segítséget nyújt. A szervezet kutatása szerint 2017 januárjától 2020 június végéig 166 jogellenes cselekményt jegyeztek fel, amelyeket az áldozat szexuális irányultsága motivált. Ami a bejelentett eseteket illeti, az esetek 45,6 százalékában fizikai erőszakot, az esetek 36,8 százalékában pszichológiai erőszakot, 29,8 százalékban fenyegetést, 17,5 százalékban rongálást jegyeztek fel. Csak kevés esetben állapítottak meg diszkriminációt és üldözést.

A CeSID 2021 szeptemberében közzétett felmérése arra mutat rá, hogy a megkérdezett szerbiai polgárok fele negatív hozzáállást tanúsít az ellenkező szexuális irányultságú emberekkel szemben.