2024. március 29., péntek

Egy hónap alatt harminc százalékkal drágult a pellet

Egy tonna pelletért jelenleg 260 eurót is fizethetünk, ami azt jelenti, hogy a fűtőanyag ára egy hónap alatt harminc százalékkal drágult. Ennek ellenére a fatelepeken nem lehet hozzájutni, mivel amint megérkezik egy szállítmány, azt azonnal eladják. Nagy a kereslet a tűzifa iránt is – közli a Szerbiai Rádió és Televízió.

A tüzelőanyagok drágulásának legfőbb oka a világot jelenleg sújtó energiaválság – vélik a szakértők.

Branko Glavonjić, a belgrádi Erdőmérnöki Kar professzora a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy különösen nagyot emelkedett a pellett iránti kereslet az elmúlt három hétben, és kiemelte, hogy a becslések szerint kb. 100.000 háztartás és intézmény használja ezt a fűtőanyagot Szerbiában. Ezzel az ország vezet a régióban a pellet felhasználása tekintetében, mivel 350.000 tonnát használunk fel belőle évente.

Mint mondta, március közepétől augusztus közepéig a pellet ára még 190-200 euró között mozgott. Rámutatott arra, hogy akik erre a fűtőanyagra alapoztak a télen, szeptember végén és október elején láttak hozzá a beszerzéshez, ami ahhoz vezetett, hogy a fatelepeken kifogytak a készletekből. Az ellátás normalizálódására az előttünk álló 2-3 hétben lehet számítani – mondta a szakértő, aki azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy a tüzelőanyagot még a fűtési idény előtt szerezzék be.