2024. április 20., szombat

Hány napig élhetünk 1000 fontból?

Egy tanulmány szerint ez attól függ, hol költjük el

Közel sem mindegy melyik országban lapul zsebünkben az 1000 font. Valahol csaknem két hónapig el lehetne belőle éldegelni, másutt pedig még egy hónapra sem lenne elég. Persze az is számít, hol és mennyit kell dolgoznunk ezért a pénzért. Valahol szinte egy örökkévalóságot, másutt pedig csak pár napot.

Az anglia money.co.uk oldal a közelmúltban végzett egy elemzést, amely során arra a kérdésre kereste a választ, hány napig élhet egy személy 1000 fontból különböző országokban. A kutatás során egy személy napi kiadását, valamit az adott ország átlagkeresetét vették figyelembe. A szükséges pénzösszeg mutatója az egy személyre jutó, mindennapi élethez szükséges kiadások összege volt. Az analitikusok ebbe beleszámítják az élelmiszer árát, a kommunális szolgáltatások díját, valamint az utazási költségeket.

Az eredmények alapján az derült ki, Szerbiában 1000 fontból 84 napig, Svájcban pedig mindössze 27 napig lehet élni. A kutatásból arra is fény derült, ennyi pénzt leggyorsabban Liechtensteinben lehet „összedolgozni”. Ehhez Európa törpeállamában mindössze négy napra van szükség.

A pénzügyi analízis szerint ennyi pénzből Kolumbiában akár 109 napig is eléldegél az ember, Törökországban már csak 103, Kazahasztánban pedig 100 napig. Ezen a listán Szerbia a kilencedik helyet foglalja el. Az eredmények alapján az ember napi megélhetéséhez 11,93 font, vagyis 1660 dinár szükséges, ez viszont semmi egyéb szolgálatást nem foglal magában a említetteken kívül.

Mint az adatok alapján kiderült, a környékbeli országok közül Montenegróban 80 napig lehet élni ennyi pénzből, Romániában 86, Bulgáriában 82, Magyarországon pedig 74 napig.

Ezer font azonban nem lenne elég egy hónapig Svájcban. A fejlett országban ekkora összeg csak 27 napig elég, mivel az átlagos napi kiadások értéke 37,96 font. Legrövidebb idő alatt Liechtensteinban kereshető meg ennyi pénz. Ott mindössze négy nap alatt össze lehet dolgozni 1000 fontot a fizetési átlag alapján. A további helyeken Svájc, Norvégia, Luxemburg és Izland áll. Az utolsó helyen álló szigetországban öt nap alatt megkereshető az említett összeg.

Melyik országban tart legtovább megdolgozni ekkora pénzért? Az analízis adatai alapján a lista élén Kolumbia áll, itt 62 napos robot vár arra, aki 1000 fontot szeretne keresni. Fehéroroszország a következő a listán, ahol 57 napot kell dolgozni ennyi pénzért, majd Szerbia a 49 nappal, Montengró a 46 nappal áll a versenyben. Az ötödik helyen Mexikó végzett 43 nappal, a money.co.uk. oldal kimutatása szerint.