2024. április 16., kedd

Vidámság ketrecben?

Lakásban sem idő, sem hely nem jut elég egy kutya vagy egy macska számára. Azonban előbb vagy utóbb a városi gyerekben is feltör a vágy és a kíváncsiság, milyen lenne az élet egy szőrös kis lakótárs mellett? Ilyenkor a szülők többsége időt kér, majd jövőre, majd a második tanév után, a nyári szünetben, pár hónap múlva, egy-két hét múlva… átgondolják a felvetett ötletet.

Jómagam talán túl gyorsan engedtem a fiam kérésének, és egy-két nap kutatás, elemzés és különféle beszerzési körút után egy aranyhörcsöggel bővült a nappali. Az interneten található leírások szerint a hörcsögfélék magányos állatok, párban nem ajánlatos tartani őket, ezért idővel megszokják gazdájukat, simogathatóak, vidámak és játékosak is tudnak lenni, boldogan élhetnek a ketrecben. Ketrecben boldogan? Hogyan?

Folyamatosan erre a kérdésre keresem a választ. Persze, a hörcsög kedves kis állat, puha a bundája, és öröm nézni a tevékenységét, de csak akkor, ha örömmel teszi azt. A sok, hörcsögök számára készített színes játék állítólag elűzi a hörcsögök unalmát, sőt a legtöbb gazdi arról számol be, hogy örömmel futnak a kerékben és a műanyag gömbben, ami arra szolgál, hogy a kis állat „kedvére” szaladgáljon a lakásban.

De valóban jó mindez neki? A természetben több kilométert tesz meg egy éjszaka alatt, szabadon. Bajszával érzékel, tájékozódik, orrával mélyeket szagol a harmatos fűben. A gömbben sem szagokat, sem a környezetét nem érzékeli, csupán azért fut benne, mert azt gondolja, egyszer végre – maga sem tudja miként – kijuthat a szoros műanyag börtönből. A gazdi pedig örömmel nézegetheti játékos futkosásnak hitt kínlódását?

Vajon ha egy „megfelelő” méretű ketrecet vagy terráriumot biztosítunk neki, ellátjuk mindenféle hörcsög-wellness felszereléssel, étellel és finomságokkal, és naponta belerakjuk egy műanyaggömbbe a kis állatot, azzal megadtunk neki mindent, amire szüksége lehet? Homokkal teliszórt hörcsögfürdőben lubickolhat, forgácshegyekben vájatokat vájhat, faházikóban ücsöröghet. Több vidámságot a ketrecbe jelszóval azzal ámítjuk magunkat, hogy különféle játékokkal és ötletekkel szórakoztathatjuk kedvencünket. Sprintelés meg futtatás, rágcsálás és evés…

Cucu folyamatosan rója a köröket a mókuskerékben. Rágja a ketrecet és egyértelműen mérges, ha felébresztik nappali álmából. Hiszen a hörcsög éjszakai állat, ezért elég nehéz lesz majd egyeztetni vele a játékkal töltött órák számát. Ha felébresztjük, azt akár személyes sértésnek is veheti, és harapással fogja megtorolni.

Idő kérdése tehát, és elkészül a szabadulás terve. A hörcsög hamarosan eléri majd a rajzfilmbeli két egér, a Bunkó és a Vész hőn áhított vágyát, akik minden éjjel meg szerették volna hódítani a világot.

Nem kizárt, hogy a fent leírtak csupán az első pár nap élményeiből születtek, és az a tény adja e kétségbeesett képet a négy fal közötti kisállattartásról, hogy három nap alatt még nem sikerült megtanulni hörcsögnyelven.