2024. április 26., péntek

Félszáz szavaló Csókán

Megtartották a VII. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót

Csókán szombaton a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában több mint ötven általános és középiskolás diák részvételével tartották meg a VII. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót. A részvevőket Kiss Tóth Erika, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte, és felolvasta Tóth Lívia újságíró, a Hét Nap főszerkesztője erre az alkalomra írt sorait:

– Cs. Simon István, költő, író és publicista október 19-én lenne 79 éves. Pista – mert akiknek szerencséjük volt ismerni, és barátjuknak tekintették, így szólították – a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület egyik alapítója és első elnöke, a Magyar Szó újságírója, a Hét Nap Bánáti Újság mellékletének az alapítója és munkatársa volt. Valamennyi írásában, versében, könyvében méltó és maradandó emléket állított nemcsak a vidéknek, hanem az itt élő embereknek is. Az utak mentén nyíló sóvirág is őt juttatja eszünkbe, hiszen a szikesek szívós növénye nemcsak az irodalomba került be általa, hanem Bánát jelképévé is vált. Elárverezett, lebontott szülőfaluja helyett a csókai temetőben találta meg örök nyugalmát. Reméljük, vigaszul szolgál neki, hogy a terjáni temetőt napsugaras kereszt jelöli, és ha kissé megroggyanva is, de áll még a régi harangláb, az utolsó tárgyi emlék, ami megmaradt szülőfalujából. Pista nem áhítozott nagy dolgokra, az Adhatnál aranyhalat című versében a maradni akaróknak maradéktalan nyugalmat, Bánátnak egy olyan magyar lapot kívánt, „…hogy ne vesszen el a szavunk / és a zenénk, / hogy ne irthassák ki génjeinkből / a maradék reményt”. Pista egy emléktáblát kapott a katolikus parókia falán, példaképe, II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem emléktáblája mellett. Teljesült régi álma, a Kremenyák régészeti lelőhely megjelölése és Móra Ferenc mellszobrának a felállítása…

A versmondók találkozójának megnyitója

A versmondók találkozójának megnyitója

A művelődési egyesület székházában a versmondók háromtagú bírálóbizottság: Kónya Lívia csókai versmondó, Erdélyi Ilona nyugalmazott magyartanár és Juhász Attila magyartanár előtt adták elő szavalataikat. Minden részvevő emléklapot, a helyezettek pedig még könyveket is kaptak ajándékba.

– A találkozó évről évre a vers és a próza kibontakozásának ünnepe. A bírálóbizottságnak nem volt könnyű dolga, hiszen több mint félszáz résztvevő szavalatát kellett értékelnie. A csókai vers- és prózamondó találkozó a Tisza mente diákjai számára nagyon fontos regionális megmutatkozási lehetőség, a létszám is bizonyítja, hogy népszerű a rendezvény, amely lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy kipróbálják versmondó képességeiket. A találkozón való részvétel egyedüli feltétele, hogy a diákok vajdasági szerzők verseit tanulják meg – monda Juhász Attila.

DÍJAZOTTAK:

1–2. osztályos tanulók: 1. Juhász Anna, 2. Varga Anna, 3. Szakáll Adél, különdíjas Tóth Lilla.

3–4. osztályosok: 1. Hajvert Zoltán, 2. Kerekes Tamara, 3. Körösi Lejla, különdíjas Rekovics Ervin Nemere.

5–6. osztályosok: 1. Szarka Hanna, 2. Lovas Jázmin, 3. Ágoston Ivett, különdíjas Nikolity Dávid és Füstös Emma.

7–8. osztályosok: 1. Horváth Kinga, 2. Szarka Kitti, 3. Bálind Vivien, különdíjas Baranyi Máté.

Középiskolások: 1. Jaksa Dominika, 2. Ágó Gergely 3. Nagy Anikó, különdíjas Kőrösi Violetta.