2024. április 25., csütörtök
CSÓKA

A Rákóczi férfikar sikere Püspökladányban

Ötödször kapott Aranypáva Nagydíjat a csókai férfikar

A csókai Rákóczi férfikar október 16-án Püspökladányban a 14. Ifj. Vígh Sándor-emlékdíjas Nemzetközi Népzenei Emlékversenyen arany fokozatú minősítést ért el. A püspökladányi szereplésről és az elért eredményekről a férfikar titkárával, Süli Zoltánnal beszélgettünk.

– Díjaratást végzett szombaton Püspökladányban a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara. Ki merjük mondani, hogy arattunk, hisz két versenyen is részt vettünk: a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület szervezésében a Kóta (magyar kórusok Kárpát-medence-szintű szövetsége) 20. Aranypáva Népzenei Minősítő versenyén, valamint a 14. Ifj. Vígh Sándor-emlékdíjas népzenei betyárdalversenyen, amely versenyeken kiemelkedő fellépéseinkkel a legmagasabb díjakat hoztuk haza Csókára, méltóképpen öregbítve Csóka hírnevét. Először a Kóta országos fokozatú minősítőjén vettünk részt katonadalcsokorral. Bocskai-öltözetben léptünk fel, amely öltözetet a magyarországi Csoóri Sándor Alap tavalyi támogatásából vásároltuk. Nagyon szép öltözet. Legutóbb 2017-ben minősültünk, amikor Aranypáva Nagydíjat kaptunk az egri gáladöntőn – fogalmazott Süli Zoltán, és hozzátette, ez jogosította fel őket arra, hogy Püspökladányban mindjárt az országos minősítőn vehettek részt, ami olyan jól sikerült, hogy nemcsak Aranypáva fokozatot értek el, hanem a díszoklevél elnyerésével automatikusan meghívást nyertek a gálára, ahol újra Aranypáva Nagydíjat nyerhetnek. A Kárpát-medencei szintű legmagasabb népzenei elismerést eddig ötször kapták meg.

A betyárszerelésben jól hangzottak a betyárdalok

A betyárszerelésben jól hangzottak a betyárdalok

– A Kóta-minősítő után átöltöztünk betyáröltözetünkbe, és siettünk a következő versenyre. Furcsán éreztük magunkat, mert ekkor léptünk fel először betyáröltözetben, de úgy látszik, ez kellett hozzá, hogy szintén jó teljesítsünk. Csókai betyárdalcsokrot adtunk elő, olyan sikerrel, hogy a légy zümmögését is meg lehetett hallani, úgy figyelt a közönség. Természetesen a három fokozat, bronz, ezüst, arany közül a zsűri elismeréseként az aranyat kaptuk el. De itt volt még egy, a legmagasabb díj, a verseny nagydíja, amit a legjobban teljesítő előadás kaphatott el. Nekünk kellett volna kapni, de mivel mi már ezt a díjat is elnyertük még 2013-ban, és a verseny szabályai szerint egy együttes csak egyszer nyerheti el, így hiába voltunk itt is legjobbak, ezt nem kaphattuk el, hanem különdíjjal honorálta sikerünket a zsűri. Így a legsikeresebb fellépő csoport volt a Rákóczi férfikar – mondta büszkén Süli Zoltán.