2021. november 28., vasárnap

Csaknem 12 tonna papír gyűlt össze

Szenttamáson megrendezték a nyolcadik Papirko elnevezésű akciót

A Csigabigi szakkör szervezésében a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában október 16-án Papirko elnevezéssel nyolcadik alkalommal tartották meg a nagyszabású papírhulladék-gyűjtést. Az akció, amelynek koordinátora ezúttal is Vörös Adrianna biológia szakos tanárnő és Gluvakov Lenke magyartanárnő volt, ismét versenyjelleget öltött, hiszen csaknem az egész iskola, pontosabban 23 alsós és felsős tagozat jelentkezett. A helyszínen elmondták, ahogyan eddig is, az összegyűjtött papírt eladják, a kapott pénzen pedig az iskola számára tanfelszerelést, könyveket, a diákoknak pedig édességet vásárolnak.

A három héten át tartó akció végén az összegyűjtött papírt az iskolaudvarban szombaton délután szinte grammnyi pontossággal lemérték. Az eredmény 11,7 tonna papír, ami még nem végleges, hiszen az iskola közelében az elmúlt héten leparkolt egy traktor, amelynek pótkocsija ugyancsak tele van újrahasznosítható hulladékkal. Ezt is a diákok gyűjtötték, csak az esős napok miatt nem vitték be az iskola udvarába.

− Az előző évekhez hasonlóan most is három héten át lelkesen gyűjtötték a gyerekek a papírt, majd a szülők, nagyszülők segítségével kerékpáron, traktorral, utánfutókon stb. az összeset elhozták az iskola udvarába. Az akció egyébként 2013-ban kezdődött, akkor kisebb mennyiségű papírt hoztak a gyerekek, viszont ahogy múltak az évek, az akció terebélyesedett, mind a résztvevők, mind a begyűjtött mennyiséget illetően. Olyannyira, hogy már több házban egész évben gyűjtik a papírt számunkra, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen a papírgyűjtési akció egyik célja, hogy az iskolánkat támogassuk tanfelszerelésekkel, könyvtárunk számára könyveket vásároljunk, a másik cél pedig a csapatépítés – magyarázta a koordinátor.

Szavai szerint az akció egyik legfontosabb célja az ökológiai tudat, azaz a környezetvédelemre való nevelés. A gyerekek azzal, hogy boltokról boltokra, üzletekről üzletekre járnak, otthon is szelektíven kezdik gyűjteni a hulladékot, azaz idővel tudatosul bennük, hogy a természetvédelem és az ökológiai tudat kialakítása fontos dolog.

− Már a tény, hogy versenyjellegűvé nőtt az akció, nagyon motiváló a számukra. Eleinte csak az első, második és harmadik helyezést elért osztályoknak tudtunk biztosítani édességcsomagot a papírgyűjtésből befolyt pénzből és az egyéb támogatásokból. Idővel azonban az adományok egyre jobban szaporodtak, és ma már minden tanuló, minden osztály édesség- és ajándékcsomagban részesül, tehát mindenki számára édes a papírgyűjtési akció. A hét folyamán érkezik egy ún. Vándorserleg is, amelyet minden évben a papírgyűjtési akció legjobbjainak adunk – fogalmazott Gluvakov Lenke.

A papírgyűjtési akció pontos végeredménye még várat magára, hiszen a már említett pótkocsin lévő papírt nem mérték le.