2024. április 19., péntek
ATLÉTIKA

Jubileumi futás Apatinban

Jó hangulatban zajlott a 25. apatini félmaraton a nyugat-bácskai Duna menti városban és környékén. A helyi Junaković fürdőnél startoló és záruló eseményen a 21,1 kilométeres táv mellett 10 kilométeren, valamint kéttagú (5+5 km) stafétákkal is lehetett nevezni. A rendezvény sikeréről árulkodik, hogy több mint tíz országból összesen több mint hatszázan álltak rajthoz. A félmaratoni távon a férfiak mezőnyében a helyi Đuro Borbelj (Apatin AK) győzött 1:09:52-es idővel, míg a nőknél a kúlai Katarina Pohlod diadalmaskodott 1:22:43-mal. 10 kilométeren a férfiaknál Aleksandar Stojanović, a nőknél Nevena Jovanović nyert.

PÁRIZSI MARATON

Kenyai és etióp siker

A férfiaknál a kenyai Elisha Rotich, a nőknél pedig az etióp Tigist Memuye nyerte meg vasárnap a párizsi maratont. A 31 éves Rotich pályacsúcsot jelentő 2:04:21 órás idővel ért célba az etióp Hailemaryam Kiros és a szintén kenyai Hillary Kipsambu előtt. Az előző rekordot a háromszoros olimpiai bajnok etióp Kenenisa Bekele tartotta 2014 óta 2:05:04-gyel.

A szintén 31 esztendős Memuye 2:26:12 órás idővel nyert, a dobogóra még két honfitársa, Yenenesh Dinkesa és Fantu Jimma állhatott fel.

A koronavírus-járvány miatt áprilisról elhalasztott – tavaly pedig elmaradt – viadalon 145 ország 60 ezer futója állt rajthoz. (MTI/Reuters)

DÍJKIOSZTÓ

Hassan és Warholm az év legjobbjai

Péntek este Lausanne-ban az Európai Atlétikai Szövetség kihirdette, kiket választottak a szakmai zsűri, a média és a közönség bevonásával a kontinens idei legjobb sportolóivá. Az esemény különlegessége volt számunkra, hogy Világos Adriana is a jelöltek közé került a feltörekvő tehetségek kategóriájában, amit a gerelyhajítás több juniorcsúcsának megdöntésével, valamint az U20-as vb megnyerésével érdemelt ki. A kishegyesi sportoló végül a tíz közül nem került be a három főre szűkített keretbe, ami magyarázható azzal, hogy nála ismertebb és idősebb, már az olimpiát is megjárt sportolók is voltak a mezőnyben, de mostani jelölése is felhívta a szakma figyelmét arra, hogy érdemes lesz vele számolni a továbbiakban. Az év feltörekvő tehetségének végül a nők között a 400 gátas holland Femke Bolt választották, míg a férfiaknál a 110 gát korosztályos Európa-bajnoka, Sasha Zhoya vehette át az elismerést. A főkategóriákban, az év legjobb férfi és női sportolóinak felfedésekor is nehéz vitatni, hogy jó helyre kerültek a díjak: a 400 gáton az olimpián hatalmas világcsúcsot futó Karsten Warholm, valamint a Tokióban három számban is érmes hosszútávfutó, a holland Sifan Hassan lettek 2021 legjobb európai atlétái.