2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Gigantikus naptár

Kihirdette tervezett 2022-es versenynaptárát a Formula–1, amely rekordmennyiségű, 23 nagydíjat tartalmaz – abban a reményben, hogy a járvány miatt nem lesz szükség sorozatban a harmadik évben is törlésekre. Mindezt a vártnál rövidebb időkeretbe zsúfolták be, hiszen az idei decemberi záráshoz képest a következő szezon már november 20-án véget ér, elkerülve az ütközést a labdarúgó-vb-vel. A sűrű program, többször is három hétvégén egymást követő futamok miatt elégedetlenek a csapatok, a megállás nélkül dolgozó és utazó személyzet kimerülésétől tartva. Több, a járvány miatt mellőzött helyszín is visszatérésre készül, új pályaként pedig egy második amerikai futam is érkezik Miami utcáin.

Március 20.:     Bahreini Nagydíj, Szahír
Március 27.:     Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda
Április 10.:     Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 24.:     Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 8.:     Miami Nagydíj, Miami
Május 22.:     Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 29.:     Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 12.:     Azerbajdzsáni Nagydíj, Baku
Június 19.:     Kanadai Nagydíj, Montreal
Július 3.:     Brit Nagydíj, Silverstone
Július 10.:     Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 24.:     Francia Nagydíj, Le Castellet
Július 31.:     Magyar Nagydíj, Mogyoród
Augusztus 28.:     Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 4.:     Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 11.:     Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 25.:     Orosz Nagydíj, Szocsi
Október 2.:     Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 9.:     Japán Nagydíj, Szuzuka
Október 23.:     USA Nagydíj, Austin
október 30.:     Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
november 13.:     Brazil Nagydíj, São Paulo
november 20.:     Abu-dzabi Nagydíj, Yas Marina

KAMION-EB

Kiss Norbert harmadszor is bajnok

2014 és 2015 után ismét felért a csúcsra a kamion-Európa-bajnokságon Kiss Norbert. A nemzetközi autósportéletben igencsak periférián lévő monstrumok versenysorozata idén hat pályára látogatott el, a szezon a Hungaroringen indult, és most hétvégén az olaszországi Misanóban ért véget. Kiss kényelmes pontelőnnyel érkezett az utolsó fordulóra, a hétvége négy versenyéből pedig már az elsőt az élen zárta, s noha egy büntetés miatt a második helyre sorolták, ez is elég volt számára ahhoz, hogy behozhatatlan pontelőnyre tegyen szert legközelebbi üldözőivel, a német Sascha Lenzzel és a cseh Adam Lackóval szemben. A 36 éves magyar versenyző előző két bajnoki címét a MAN kamionokat használó magyar Oxxo Racinggel szerezte, majd négy kevésbé sikeres évet töltött Mercedesszel a német Tankpool24 csapatnál, és tavaly csatlakozott egy újonnan megalakult magyar csapathoz, a Révész TRT-hez. A pontversenyt már tavaly is az első helyen zárta, ám mivel akkor a járvány miatt csupán két versenyhétvége után lefújták a szezont, nem osztották ki a bajnoki címet.

A bajnokság végeredménye: 1. Kiss 276 pont, 2. Lenz 227, 3. Lacko 203, 4. Hahn, 5. Albacete 170 stb.

RALI-VB

Ogier még nem örülhet

A rali-vb szezonjának utolsó előtti fordulóján a katalóniai, aszfaltos Spanyol Ralin Sébastien Ogier már bebiztosíthatta volna nyolcadik világbajnoki címét, amennyiben hattal több pontot szerez, mint csapattársa és egyetlen állva maradt riválisa, Elfyn Evans – ez azonban nem következett be, ugyanis a brit a verseny egésze alatt a francia előtt állt az eredménylistán.

Pénteken Evans kezdte a legjobban a hétvégét, ám másnap az élre állt és komoly előnyt épített ki Thierry Neuville a Hyundaijal, miközben csapattársa, Ott Tänak nagyot bukott egy fatuskóval való ütközéskor. A belga vasárnap már könnyed győzelem felé haladt, ám az utolsó szakasz előtt az indítómotorjának meghibásodása okozott számára némi ijedséget, de végül el tudott startolni, és az ekkor megérkező eső sem akadályozta meg idei második sikerének megszerzésében. Evans a második hellyel életben tartotta a bajnoki reményeit, és még Dani Sordo hazai pályán mutatott remeklése is jól jött számára, aki az utolsó szakaszok során szorította le Ogier-t a dobogóról. A francia előnye így 17 pontra csökkent, a november 21-én Monzában záruló finálén pedig még 30-at lehet majd szerezni, így Ogier esélyei még mindig jók arra, hogy bajnokként szálljon ki a sorozatból a jövő évi nagy szabályváltozások előtt. 2022-től a rali-vb-re is megérkezik a hibrid hajtáslánc, egyes szakaszokat pedig teljes egészében az elektromotorra hagyatkozva kell majd teljesíteni.

A Spanyol Rali végeredménye: 1. Thierry Neuville (Hyundai) 2:34:11,8, 2. Elfyn Evans (Toyota) +24,1 másodperc hátrány, 3. Dani Sordo (Hyundai) +35,3, 4. Sébastien Ogier (Toyota) +42,1, 5. Kalle Rovanperä (Toyota) +1:31,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Ogier 204 pont, 2. Evans 187, 3. Neuville 159, 4. Rovanperä 140, 5. Tänak 128 stb.

WTCR

Michelisz hátrafelé haladt

A túraautó-világkupa idei szezonjának egyik különlegessége volt, hogy az eddigi tíz versenyt tíz különböző versenyző nyerte – legutóbb, Mostban épp Michelisz Norbert –, ám ezúttal az ázsiai fordulók helyére beugró francia Pau-Arnous versenypályáján megszakadt a sorozat, a két futamon az Audival Frederic Vervisch és a Hyundaijal Jean-Karl Vernay győzött. Michelisz a harmadik helyre kvalifikálta magát, így dobogós reményekkel kezdhette meg a második futamot, ám nem előre, inkább hátrafelé haladt: miután vibrációt jelentett autójában, utolérték őt az üldözők, és néhány koccanás árán hárman, köztük a bajnoki éllovas Yann Ehrlacher is túljutott a magyar versenyzőn. A hétvége során a legtöbb pontot Vernay gyűjtötte, aki ezzel felugrott a második helyre a tabellán, ami az olaszországi Adrian Racewayen és a Szocsiban rendezendő hátralévő két-két futam előtt még igencsak nyitott.

A bajnokság állása: 1. Ehrlacher 160 pont, 2. Vernay 144, 3. Guerrieri 138, 4. Vervisch 131, 5. Muller 126, … 9. Michelisz 111, … 15. Tassi 70 stb.