2024. március 28., csütörtök

Mi akadályozza a védettségi igazolványok bevezetését?

Több mint egy hónapja emlegetik a védettségi igazolványok bevezetését Szerbiában, de ez még mindig nem valósult meg. Az illetékesek elmondása szerint nem álltak el a bevezetésüktől, de egyelőre még a legkedvezőbb módszereket keresik az alkalmazásukra.

A védettségi igazolványokat bevezető országok tapasztalataiból az derül ki, hogy nehezen ellenőrizhetőek ezek a dokumentumok, és hogy gyakoriak a velük kapcsolatos visszaélések – közli a 021 hírportál az Euronews Szerbia információira hivatkozva.

Az első kérdés, amely felmerült velük kapcsolatban, hogy szerepeljen-e rajtuk fénykép, mert különben nehezen lenne ellenőrizhető a tulajdonosa személyazonossága, másrészt viszont a jogi szabályozásunk miatt ehhez nem lehetne felhasználni a rendőrség fényképes adatbázisát, ami lassíthatná az azonosítók kiadását.

A másik vitatott kérdés a bevezetésük ügyében az, hogy ki ellenőrizhetné a védettségi igazolványok tulajdonosainak személyazonosságát, mivel erre a vonatkozó törvény értelmében csak a rendőrségnek, a kommunális rendőrségnek és a felügyelőségnek van joga.

Az is kérdéseket vet fel, hogy pontosan hol is alkalmaznák a védettségi igazolványokat. Vannak olyan érvelések, melyek szerint ezekhez csak a nem létfontosságú szolgáltatásokat biztosító helyek látogatását kötnék (színház, koncertek, mozi, sportrendezvények, stb.), de olykor felvetődik a kérdés, hogy a védettségi igazolványok nélkül nem lehet majd munkába, iskolába, egészségházba, élelmiszerüzletbe sem menni.

Zoran Radovanović epidemiológus arra figyelmeztet, hogy már augusztusban be kellett volna vezetni a védettségi igazolványokat, ezért a döntéshozók sokat késnek az alkalmazásukkal.