2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Sürgetik a fertőzéslánc megszakítását

Korlátozások, ellenőrzés, Covid-beléptető – erről tárgyalhatnak a héten

A héten újra összeülhet az egészségügyi válságstáb. A belgrádi sajtó tudni véli, hogy az előző ülésekkel ellenben ezúttal konkrét döntések születhetnek. A B92 hírportál összeállítása szerint három lehetőség szerepel majd napirenden: a védőmaszk viselése, valamint az előírt fizikai távolság betartásának a szigorúbb ellenőrzése; a védettségi igazolvány bevezetése; a javaslat, hogy a harmadik adag védőoltást már öt hónappal a második oltás után felvegyék a polgárok.

A SZAKÉRTŐK ÁLLÁSPONTJA VÁLTOZATLAN
Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja megerősítette, hogy a testület egészségügyi szakértő tagjai a napokban már beszélgettek a miniszterelnökkel a járványhelyzetről. Mint az SZRTV vendégeként közölte, kollégáival kitartanak azok mellett az intézkedések mellett, amelyeknek a foganatosítását már a két héttel ezelőtti ülésen is szorgalmazták. A helyzet azóta nem vált jobbá, egyedül annyi történt, hogy „a járványgörbe katasztrofálisan magas szinten stabilizálódott". Kon szerint az immunizációs mutatók sem kezdtek érdemben növekedni, legalább tízszer annyi polgárnak kellene naponta felvennie a védőoltást, mint amennyien ezt jelenleg teszik.
– Javaslatunk az, hogy olyan intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek mentén csökken az emberek közötti találkozások lehetősége. Ez magába foglalná a nyitvatartás, valamint a gyülekezésszabadság 5 személyben való korlátozását. Ezeknek az intézkedéseknek 10 napig kellene hatályban maradniuk. Emellett azt is kértük, hogy szigorítsák a hatályos óvintézkedések betartásának ellenőrzését. Utóbbiak segítségével elérnénk, hogy az esetszám csökkenni kezdjen, ám hosszú távon csak az immunizációs arány növelése a megoldás. Immár hatodik hete napi átlagban több mint 6 ezer új fertőzést jegyzünk, erre eddig még nem volt példa. Igaz, hogy a kórházakban valamennyivel kevesebb Covid-pácienst kezelnek, mint a korábbi hullámok ideje alatt, ám soha korábban nem volt ennyi páciensnek különösen súlyos a kórképe – taglalta Kon, aki reméli, hogy a védettségi igazolvány bevezetéséről is szó lesz.
A Pink tv-nek nyilatkozó Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter annyit közölt, hogy „betelt a pohár", és itt az ideje „megszakítani a fertőzésláncot". Minden lehetséges intézkedést alaposan körbejárnak, hogy minimális beavatkozással maximális eredményt érjenek el – közölte.

AKTÍVABB ELLENŐRZÉS
A járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzése a pénteki kormányközlemény szerint már szigorúbbá vált. Ehhez kapcsolódóan Goran Stamenković, az egészségügyi minisztérium egészségügyi felügyelőségért felelős segédállamtitkárja az SZRTV-nek elmondta, hogy pénteken és szombaton országszerte több mint 50 üzletközpontot és nagyobb élelmiszerüzletet büntettek meg, elsősorban Belgrádban, Újvidéken, Kragujevacon és Nišben. A büntetések 150 és 300 ezer dinár között alakultak – közölte Stamenković, kiemelve, hogy néhol a járványügyi szabályok betartatásával megbízott ellenőrt is megbüntették, míg a városi tömegközlekedési eszközökön a szabályokat megszegő utasokat büntették, 5 ezer dinárral. Az említet két napban a felügyelőségi ellenőrzések száma a korábbiakhoz képest 30 százalékkal növekedett, a szabálysértési fizetési meghagyásoké pedig 100 százalékkal – összesen több mint 21 millió dinár értékben róttak ki büntetést.

6461 új fertőzés – 52 elhunyt
A hétfői járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 20 852 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 6461-nek az eredménye volt pozitív (31%). Hivatalosan a vizsgált egy napban 52 Covid-páciens hunyt el, 9157 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,87 százalék. A kórházakban 6636 Covid-pácienst kezelnek, 279 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 752 (ebből Újvidéken 331) új fertőzést jegyeztek.