2024. március 28., csütörtök

Jogszerű az orosz–magyar gázmegállapodás

Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.
Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincsen helye.
Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával – tette hozzá.
Kiemelte: Ukrajna heves, ellenséges, hazug állításokon alapuló kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarországgal szemben. Továbbá nem EU-tagországként bepanaszolta az unió egyik tagországát az Európai Bizottságnál.
„Ukrajna el akarta lehetetleníteni a magyar energiaellátás biztonságát. Súlyosan beavatkozott a belügyeinkbe és a szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tett" – fogalmazott.