2024. március 29., péntek

Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztást – jelentették be az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán vasárnap este. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 371 560 (56,71 százalék) szavazatot, míg ellenfele, Dobrev Klára (DK) 283 677 (43,29 százalék) voksot kapott.

A második fordulóban 662 353-an vettek részt személyesen vagy online, közülük 655 237-en adtak le érvényes szavazatot.

Márki-Zay: Ellenzéket váltottunk
Az előválasztáson ellenzéket is váltottunk, leváltottuk azokat, akik üzleteltek a hatalommal – jelentette ki Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztás eredményét értékelő vasárnap esti budapesti sajtóértekezletén.
A politikus új, tisztább Magyarország felépítésére tett ígéretet.
Ebben a helyzetben az ellenzéki egységet senki nem törheti meg, hiszen előválasztást követően egy sorskérdés marad Magyarország számára: Fidesz vagy nem Fidesz – közölte a politikus.
Szerinte a Fidesz intézkedései, a pártkatonák bebetonozása az intézmények élére azt jelzi, hogy a Fidesz már csomagol, készül a bukásra.
„A kijárat nem jobbra és nem balra van, csak felfelé" – tette hozzá Márki-Zay Péter.
Hangsúlyozta, hogy az előválasztás során nem csupán egységet teremtettek, hanem ellenzéket is váltottak. Leváltották azokat akik üzleteltek a hatalommal. Mert csak olyan hadsereggel mehetünk háborúba, amelynek soraiban nincsenek árulók és akik valóban akarják a 2010 előtti és a 2010 utáni korrupció elszámoltatását egyaránt – hangsúlyozta.
Ennek az elszámoltatásnak a vezetője Hadházy Ákos lesz – tette hozzá.
Közlése szerint a választáson nem csak Orbán Viktort akarják leváltani, hanem egy új kultúrát kívánnak teremteni Magyarországon. Ebben az új kultúrában elfogadhatatlan lesz, hogy politikusok zsarolják egymást és gyűlöletkampányokat folytassanak egymás lejáratására.
Az új kultúrában magukhoz kell ölelni minden cigányt, zsidót, meleget, népiest és urbánust és még a fideszeseket is.
Márki-Zay kijelentette, kétharmaddal fogják legyőzni a Fideszt.
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a szabadság és szeretet forradalmának nevezte az előválasztás sikerét. Szerinte ebben a forradalomban az ország minden polgára győzött. Egy embernek van oka rettegni a jövőtől, őt pedig úgy hívják, hogy Orbán Viktor – mondta.

Dobrev Klára gratulált
A DK-s Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének az ellenzéki előválasztáson elért sikeréhez.
Az EP-képviselő online is közvetített sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, vasárnap estétől kezdve Márky-Zay Péter a hatpárti ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, amikor telefonon gratulált, akkor támogatásáról biztosította a kormányfőjelöltet.
A politikus arról beszélt, hogy azok, akik ma este ünnepelnek és azok, akik egy kicsit csalódottabbak és rosszkedvűek, mostantól kezdve nem foglalkozhatnak többet egymással. Szavai szerint csak azzal foglalkozhatnak, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás jövő áprilisban hogyan fogja legyőzni Orbán Viktor kormányát és utána lebontani Orbán Viktor rendszerét.
Dobrev Klára, miután köszönetet mondott az előválasztáson részt vevő aktivistáknak, támogatóknak és szavazóknak, külön köszönetet mondott a DK közösségének is. A kampányba beletett rengeteg munka és a megelőző évek munkája azt eredményezte, hogy a Demokratikus Koalíció megerősödve jött ki és az előválasztásból és az ellenzék legerősebb pártjaként folytatja a küzdelmet az Orbán-rendszer ellen – mondta.

Kocsis: Életbe lép a Gyurcsány – Márki-Zay paktum
Életbe lép a Gyurcsány – Márki-Zay paktum. A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
Kocsis Máté azt írta: Márki-Zay Péter nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány Ferenc rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan.
A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: véget ért a show második epizódja, volt minden, mint a búcsúban, sírás, trükkök, dráma, öröm, fenyegetőzés, előre- majd visszalépés, zsarolás, de inkább mégsem, csalódás, sértegetés, összeborulás.
Karácsony kiesett, Márki-Zay beesett, a lényeg, hogy a show folytatódjon tovább – írta Kocsis Máté felhívva a figyelmet arra, hogy a baloldali politikusok szeretnének valahogy közelebb jutni a hatalomhoz élükön a legerősebb párt elnökével és a következő parlament legnagyobb baloldali frakciójának főnökével, Gyurcsány Ferenccel.
Az új show legmókásabb részének nevezte, hogy Márki-Zay Péteren keresztül a baloldal most jobboldali emberek szavazatát akarja megszerezni ahhoz, hogy hatalomhoz jusson. Osztottak-szoroztak, és rájöttek, hogy nincs már elég szavazó a baloldalon, ezért ráfogják Márki-Zayra, hogy jobboldali, hátha onnan tud még szerezni támogatókat – jegyezte meg.
Vajon jobboldali-e az, aki Gyurcsány Ferenc támogatásával lett polgármester, aki foggal-körömmel védi Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét és őszinte szembenézésnek, kendőzetlenül őszinte beszédnek nevezi azt, aki szerint Jézus Krisztus baloldali volt, vagy aki az elsők között kéredzkedett fel a baloldal parlamenti listájára – tette fel a kérdéseket Kocsis Máté.
Közölte: tény, hogy Márki-Zay Péter nem jobboldali, egy jobboldali ember ugyanis egy percig nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel azért, hogy visszasegítse a hatalomba. Márpedig a Márki-Zay és Gyurcsány közti paktum a közös kormányzás feltétele. Márki-Zay a miniszterelnök-jelölt, de a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója, ők választják majd meg, ők szavaznak – mutatott rá a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Mondjon le!
Márki-Zay Péter (MMM) lemondását kéri polgármesteri posztjáról a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete. Hétfői közleményük szerint miután vasárnap este nyilvánvalóvá vált, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányba kezd, kezdeményezik, hogy mondjon le a polgármesteri tisztségéről, adja át a város vezetését ideiglenesen – az általa utódként megnevezett – Szabó János alpolgármesternek, és írjanak ki időközi polgármester-választást 2022 áprilisára.
Immár egyértelmű, hogy Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely helyett az országos politikát választotta – írták. A Fidesz helyi csoportja ezt tiszteletben tartja, és jó egészséget kíván a politikusnak a további küzdelmeihez. Nem lehet azonban, hogy a városnak újabb fél évig ne legyen polgármestere, a lemondással elkerülhetővé válik, hogy Hódmezővásárhely továbbra is Márki-Zay Péter és az országos politika túsza legyen.