2024. április 24., szerda

Kiss Nándor: A felesleges várakozás kellemetlenséget eredeményez

A kataszteri rendszerről kérdezett Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a parlament mai ülésén.
Mint mondta, az elmúlt években a digitalizációnak köszönhetően lecsökkent a sorbanállás a tolóablakoknál. Az e-Közigazgatás és az e-Kataster oldalak hozzájárulnak az állami szervek egyszerűbb és átláthatóbb munkájához. A képviselő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az irodai munka bizonyos esetekben még mindig a szükségesnél tovább tart.
A VMSZ tisztségviselője egy adai példát is megemlített. A helyi Szentháromság plébánia egy épületet vásárolt, azonban a kataszteri illetékeseknek két évükbe tellett, hogy elvégezzék a szükséges munkát, azaz, hogy az ingatlan az egyház tulajdonába kerüljön.

Egy másik példa: az öröklési eljárásban az érintetteknek heteket, gyakran hónapokat kell várniuk, amíg meg nem kapják a tulajdonjog bejegyzéséről szóló határozatot. Ezek a problémák állandó késedelmet okoznak az eljárások végrehajtásában, mondta a képviselő, aki hozzátette, hogy Ada a kisebb községek közé tartozik, a lakosság nagyon aktív, ezért a kataszternek mindig nagy számú ügye van, amelyek feldolgozásra várnak. 

A képviselő szerint növelni kellene a hivatalokban dolgozók számát, ugyanis a felesleges várakozás kellemetlenségeket okozhat, véli Kiss Nándor.
Mikorra várható a kataszteri hivatalokban dolgozók számának növelése, intézte a kérdést a VMSZ képviselője a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztériumnak.