2021. december 7., kedd

Vigyázzunk, hogy mire kattintunk!

Pillanatok alatt ellophatják az adatainkat az interneten. Mit tehetünk ez ellen?

Naponta találkozhatunk olyan e-mailekkel, amelyek mögött csalási szándék állhat. A bűnözők egyetlen célja, hogy hozzájuthassanak a pénzünkhöz – mondta a Vajdasági Televízió Napjaink című műsorában Dr. Lendák Imre információbiztonsági szakértő.

A kiberbiztonság terén Szerbia és a régió országai a körülbelül 180 államot felsorakoztató nemzetközi ranglistákon általában az ötvenedik hely körül szerepelnek. A kiberbünözés felismerésében és a vonatkozó oktatásban általában az Egyesült Királyság, Izrael és Észtország szerepel a legjobban – mondta Dr. Lendák Imre.

A szakértő kiemelte, hogy a különböző országok csatározásai is egyre inkább áthelyeződnek a kibertérbe, amelynek következménye lehet az is, hogy olyan eszközöket fejlesztenek ki, melyek később a bűnözők kezébe kerülnek, és különböző támadásokat valósítanak meg a segítségükkel, amelyeknek az áldozata már nem valamelyik állam, hanem a mindennapi ember is lehet.

A KIBERBŰNÖZÉSBEN IS VÁLTOZNAK A TRENDEK

A kibertámadások területén is különböző trendek figyelhetők meg: pár évvel ezelőtt gyakoriak voltak azok az e-mailek, amelyek szerint pl. egy távoli uralkodó nem tudja felvenni az örökségét, és arra kér minket, hogy 100 euró befizetésével „segítsünk neki", és mi is sokkal nagyobb haszonra tehetünk szert. Később a zsarolószoftvert alkalmazták inkább a bűnözők, zárolták a felhasználók mappáit, és azt követelték, hogy fizessünk nekik, hogy visszakapjuk tőlük az adatainkat. Az utóbbi időben a bűnözők a cégeket célozták meg, amelyektől több pénzt zsarolhatnak ki. A hackerek olykor a két üzleti partner közötti kommunikációba is beférkőznek, és így eszközölik ki, hogy a cégek nekik utalják át a pénzüket – mondta a műsorban az információbiztonsági szakértő.

EGYRE TÖKÉLETESEBBEK A BŰNÖZŐK MÓDSZEREI

Napi szinten találkozhatunk olyan e-mailekkel, amelyek hátterében különböző csalások állhatnak. Egyre tökéletesebbek az átverések, amelyeknek a célja az, hogy ellopják, zárolják az adatainkat, és valamilyen módon hozzájuthassanak a pénzünkhöz a bűnözők.

Dr. Lendák Imre (Fotó: RTV)
Dr. Lendák Imre (Fotó: RTV)

Lendák Imre szerint nincs könnyű dolgunk, de ügyelnünk kell arra, hogy mit nyitunk meg az interneten, szükségünk van vírusírtó szoftverre, mert ez sok dolgot felismer, amely mögött csalási szándék állhat, a zsarolószoftverek elleni védelem szempontjából pedig előnyös, ha mindenről készítünk biztonsági másolatot.

A bűnözők egyik legközvetlenebb pénzszerzési módja, ha a bankkártyánk adatait lopják el, ezért ezeknek a megadására különösen kell ügyelnünk. Szerencsére a pénzintézetek is sokat tesznek annak érdekében, hogy megelőzzék, kiszűrjék a csalásokat.

Ha úgy véljük, hogy kiberbűnözés áldozata lettünk, a rendőrséghez kell fordulnunk. A Belügyminisztériumnak egy kiberbűnözés eseteiben eljáró szervezeti egysége is van, amely kivizsgálja az ilyen eseteket.

Az információbiztonsági szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a legkülönfélébb rendszerek ellen is elkövetnek támadásokat a kiberbűnözők. Az Amerikai Egyesült Államokban az idén februárban egy vízvezetékrendszert érintő támadást is végrehajtottak: megváltoztatták a víz vegyszerekkel való kezelésének a paramétereit, és ha erre nem jöttek volna rá időben az illetékesek, akkor az emberek egészsége is veszélybe került volna – mondta Lendák Imre.

Október 14-én zárult az az Európai Unió által támogatott szerbiai projektum, amely Dr. Lendák Imre vezetésével azt a célt szolgálta, hogy a felsőoktatási kapacitások bővítésével olyan információbiztonsági szakembereket képezzenek, akik tudása és munkája a jövőben nagyban hozzájárulhat a kiberbűnözés elleni harchoz.