2024. április 24., szerda

A szerb-magyar kapcsolatok új szimbóluma

Elkezdődtek a munkálatok a Szabadka-Szeged új vasútvonalon

– Furcsa helyzetben vagyunk, egy 150 éves vasútvonalat újítunk fel, de valójában alapkövet helyezünk le. Azért nevezzük alapkőnek, mert a szerbek és a magyarok közötti új együttműködés szimbólumáról van valójában szó – jelentette ki Horgoson Orbán Viktor magyar kormányfő a Szabadka-Horgos-Szeged vasútvonal szerbiai munkálatainak ünnepélyes kezdetekor. 

A történelem viharai kettévágták a vasútvonalat, ennek mindkét város lakói csak a kárát látták, pl. azt, hogy hat évvel ezelőtt migránsok ezrei vonultak végig a régi vasút mentén, aztán a közlekedés is teljesen megszűnt. Orbán elmondta, hogy jelenleg schengeni határ húzódik itt, az Európai Unió határainak azonban délebbre kellene húzódniuk, a szerbeknek útlevél nélkül kellene már tudniuk Európába utazni. 

Aleksandar Vučić szerb államfő Orbán politikáját méltatva elmondta: az „aki mer, az nyer” hozzáállás sikeresnek bizonyult Szerbiával, a magyarok és szerbek közötti viszony fejlődése a bátorságnak és a helyes víziónak köszönhető. Vučić hozzátette, hogy nincs fontosabb annál, minthogy az itt élő emberek életkörülményeit javító együttműködések határozzák meg a jövőt is a két ország közötti kapcsolatokban. 

A beszédeket követően a két politikus jelképesen is összekapcsolta az első sínpárt.

A Szabadkától az államhatárig húzódó 26,6 kilométer hosszú vasútvonal, amelyen 120 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak majd a szerelvények, jövő novemberre készül el. A munkálatok 86,7 millió euróba kerülnek, amelyet az OTP Bank hiteléből, Uniós forrásokból, és a költségvetésből biztosítottak. 

Tudósításunkhoz képgaléria is kapcsolódik.