2024. március 29., péntek

329 éves a péterváradi vár

Ma ünnepeljük a péterváradi vár fennállásának 329. évfordulóját, az építménynek jelentős szerepe van az egész vidék, mintahogyan a magyar történelemben is.
A római korban Cusumnak, majd Acumincumnak nevezett település volt itt. A Várat 1237-ben említették először Peturwarod néven, az uradalom birtokosa a Bánk bánból is ismert Petur bán volt. 1463-ban itt kötött szövetséget Mátyás király Velencével a török ellen. 1526. júliusában a várost, majd a várat is elfoglalta a török.


A várat 1692-ben, I. Lipót német-római császár idejében kezdték építeni, méghozzá az előzőleg ott álló középkori magyar vár helyén, amely a ciszterci apátság köré épült. A török elleni védővonalban (1694-ben rövid időre bevették a törökök) kulcsszerepet kapott vár építése 1780-ig tartott. Állandó őrséget már 1702-ben létesítettek, amely magyar huszárszázadból és szerb hajdúkokból állt. Közvetlen közelében aratott nagy győzelmet Savoyai Jenő a török felett 1716. augusztus 5-én – jegyzik a történetírók.
A vár védőinek, akik hűek maradtak a magyar kormányhoz, jelentős helye volt az 1848/49-es harcokban. 1849 június 12-én és 13-án a forradalomhoz és szabadságharchoz hű magyar honvédség sikeresen megvédte a várat a Jellasics horvát bán által vezérelt császáriakkal szemben. Az ostromot visszaverő tüzérség a Várból lőtte Újvidéket, ahol az ellenség gyülekezett, óriási károkat okozva. A várvédők 1849 szeptemberében adták fel magukat, miután megérkezett a világosi fegyverletételről szóló hír. Ez volt az utolsó előtti magyar erődítmény (Komárom előtt), amely feladta magát.
Az első világháborút követően az újonnan alakult Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, majd annak utódállamaihoz került a vár. 

A dunai Gibraltárként is emlegetett, ma is csodálatos építmény 120 hektáron terül el, a régió egyedi történelmi-kulturális emlékhelye. Újvidék jelképe tornyával, és nevezetes órájával, melynek mutatói fordítva mutatják az időt. Az óráról három évtizede Lukácsi Lajos visel gondot, akit szakértelme és kitartása okán a város kitüntetett.

Nyitókép: A Péterváradi várat 1992 óta különböző közvállalatok irányítják, és foglalkoznak az itt lévő építmények karbantartásával. A most készülő projektumtervezet egy tartós, jó megoldást hivatott b