2024. április 25., csütörtök

Lesz elegendő földgáz és villanyáram télire

Zorana Mihajlović: A közvállalatoknak hatékonyabb munkát kell végezniük

A szerbiai polgároknak nincs mitől tartaniuk, lesz elegendő földgáz és villanyáram télire, nem kell drágulással számolni – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televízió egyik adásában Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter. Mint mondta, a villanyáram áráról az ipari fogyasztókat illetően még külön egyeztetnek a Szerbiai Villanygazdasággal (EPS) .

– A nemzetközi energiaválság megmutatta, hogy a közeljövőben fel kell készülnünk a krízisekre. Jelenleg senki sem tudja, mi történik a földgázpiacon Európában és világszerte. A gáz és a villanyáram ára tavasz óta folyamatosan emelkedik. A közvállalatoknak hatékonyabb munkát kell végezniük, és gyorsabban kell cselekedniük. A feladatuk ugyanis az volt, hogy szavatolják az energiabiztonságot, nem pedig később kérniük az államfőt, hogy tárgyaljon egy másik ország elnökével, hogy kilábaljunk a válságból – közölte Mihajlović.

Zorana Mihajlović: Dimitrovgrad községben 54 háztartásban kezdték meg a nyílászárók cseréjét, állami támogatással (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović: Dimitrovgrad községben 54 háztartásban kezdték meg a nyílászárók cseréjét, állami támogatással (Fotó: Beta)

Hozzátette, jelenleg fontos követni az árak alakulását, és arra törekedni, hogy megfelelő mennyiségű földgázt biztosítsunk a háztartások számára.

A tárcavezető rámutatott arra, hogy Dimitrovgrad községben 54 háztartásban megkezdték a nyílászárók cseréjét, és a következő hónapban további 60 községben végzik el.

– Ez rendkívül lényeges projektum, mivel Szerbia 40 százalékkal több energiát pazarol, mint a régió más országai. A polgárok ezáltal maguk is energiatermelőkké válnak, csökkentve a számláik összegének nagyságát. Ha kitartóan dolgozunk, három éven belül  legalább 20 százalékkal csökkenthetjük az energiafogyasztást országszerte – fejtette ki Mihajlović.

A földgáz ára Európában továbbra is ingadozik. A holland TTF elosztó novemberi irányadó ára 1000 köbméterre átszámítva 983,5 dollár volt tegnap délelőtt, a nap folyamán azonban ismét meghaladta az 1100 dollárt – közölte az orosz TASSZ hírügynökség.