2023. március 26., vasárnap

Értékek a „semmiből"

Újra a szülőföldön – Kisimre Ferenc újságíró, író kettős könyvbemutatója Bajsán

Négy évtizedes, változatos újságírói pályafutása során a topolyai születésű, de jó ideje Szegeden élő Kisimre Ferenc több szerkesztőség munkáját gazdagította. Nyugdíjba vonulása után sem hagyott fel az írással, sőt könyveket jelentetett meg, melyekkel a közönség több helyen, több ízben találkozhatott. Ám nem a vajdasági közönség. A jég szombaton tört meg, amikor Kisimre Ferenc a szülőföldön, a Topolyától alig öt kilométerre levő Bajsán bemutatta a pandémia évében, 2020-ban kiadott két kötetét. A vendéglátó Testvériség Művelődési Egyesület hangulatos irodalmi-művelődési délutánján a közönség megismerkedhetett a szegedi Bálint Sándor Szellemi Örökségért Alapítvány gondozásában közreadott Az élet sodrásában című kötettel, mely Kisimre Ferenc újságírói munkájának a lenyomata, válogatás azok a cikkek közül, amelyek a Magyar Szó, a Délmagyarország hasábjain, valamint a különféle irodalmi és társadalmi folyóiratokban, hetilapokban, pl. a Hét Napban jelentek meg. A kötetben helyet kaptak azok az élmények, tapasztalatok, amelyeket a barangolások, az újságírói kiküldetések, vagy idegenvezetői utazások során szerzett. A másik bemutatásra került kötet, az Emlékek, tájak – sorsok, emberek, a szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület gondozásában látott napvilágot, melynek elnök asszonya, dr. Horváth István Károlyné a jelenlévőket is köszöntötte. Röviden vázolva az egyesület munkáját, a helybelieknek a szögedi kirajzásról is szólt, szavait a közönség soraiból megerősítették, ugyanis a helyiek tudomása szerint az egykori kirajzás során a szögediek közül jutottak el Bajsára is.

Kisimre Ferenc  négy évtizedes újságírói munka után adta közre köteit (Fotó: Nagy Magdolna)

Kisimre Ferenc négy évtizedes újságírói munka után adta közre köteit (Fotó: Nagy Magdolna)

Kisimre Ferenc elérzékenyülve köszöntötte az egybegyűlteket, hiszen – mint mondta –, kivételes öröm számára, hogy a szülőföldjén is bemutathatja köteteit.  A könyvbemutató háziasszonya, Kókity Erika, a bajsai Testvériség ME vezetője kalauzolásában az újságíró-író számos érdekesség vázolása mellett elmondta, hogy köteteinek legfőbb motivációja az volt, hogy nyugdíjba vonulása után sem szeretett volna tétlenül élni. Több ezer megjelent cikke közül válogatta ki a kötetben szereplő írásait, melyeket az azokhoz fűződő kedves, izgalmas, olykor kalandos vagy éppen megható élményeivel egészített ki, mint amilyenek a Mádl Ferenc köztársasági elnökkel készült, áramszünettel tarkított televíziós interjú, vagy a nemrég elhunyt világklasszis német focista, Gerd Müllerrel való – bokánrúgástól sem mentes – repülős utazás, vagy a Berszán Lajossal, a templom- és iskolaépítő gyimesi  atyával való ismerkedés, aki azon kevesek közé tartozik, akik a semmiből voltak képesek értéket teremteni.

Dr. Horváth István Károlyné a szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület elnök asszonya is megosztotta gondolatait az egybegyűlteket (Fotó: Nagy Magdolna)

Dr. Horváth István Károlyné a szegedi Ötágú Síp Kulturális Egyesület elnök asszonya is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel (Fotó: Nagy Magdolna)

A hangulatos találkozót  a Csalogány népdalkör és citerazenekar vezette fel, majd Bede Barbara bácsfeketehegyi és Ölvegyi Huba zentagunarasi diák gitárjátékával nemesítette a hangulatot, a szerző írásaiból pedig – nem túlzás azt állítani, nagy beleéléssel–,  Dávid Emese és Szabó Rebeka diáklányok olvastak fel.