2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Szél, macskakő és Alpe d’Huez

Bemutatták a 2022-es Tour de France útvonalát, amely roppant nehéznek ígérkezik. A csütörtöki párizsi ceremónián kiderült, hogy már az első három, dániai etap is komoly kihívást tartogat, ugyanis a koppenhágai 13 kilométeres időfutam után a mezőny a második szakaszon átkel a 18 kilométer hosszú Nagy-Baelt hídon, amely a koppenhágai és az odensei szigetet köti össze egymással, és rendkívül szeles szinte az év minden napján. „Már a második napon el lehet veszíteni a jövő évi Tourt” – nyilatkozta Christian Prudhomme versenyigazgató. A versenyzők egy pihenőnapot követően Franciaországban folytatják a viadalt, ahol az ötödik, Lille és Arenberg Porte du Hainaut közötti szakaszon összesen 19,4 kilométernyi macskakövön kell átküzdeniük magukat. „A célunk, hogy a legsokoldalúbb, legerősebb csapattal rendelkező bringások küzdjenek a sárga trikóért” – fogalmazott Thierry Gouvenou versenyigazgató-helyettes.

A hegyimenők először a hetedik szakaszon mutathatják meg magukat, ekkor a Planche des Belles Filles tetején zárul majd az etap. Ezt további négy hegyi befutós szakasz követi a három hét során, a résztvevők ismét megmásszák a legendás Alpe d’Huez-t is, ráadásul épp július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén. A jövő évi Tour legmagasabb pontja a Col du Galibier (2607 méter) lesz a 11., ugyancsak hegyi befutóval (Col du Granon, 2413 méter) záruló résztávon. A mezőny ezeken kívül a Pireneusokban, a Peyragudes és Hautacam tetején teljesít hegyi befutót.

A kerekesekre két egyéni időfutam is vár, a nyitóetapon kívül az utolsó előtti napon egy 40 kilométeres egyenkéntivel zárul a verseny érdemi része, mielőtt a mezőny július 24-én befut a hagyományosan a párizsi Champs-Élysées-n kialakított célba.

A bemutató után megszólalt Tadej Pogačar, az elmúlt két kiírás győztese is. „Nagyszerű az első etaptól az utolsó szakaszig, minden benne van az útvonalban: sprintek, oldalszeles szakaszok, kockakő, nagy hegyek, kisebb dombok, időfutamok” – nyilatkozta a 23 esztendős szlovén kiválóság.

A jövő évi Tour de France július 1-jén rajtol, a versenyzőkre összesen 3328 kilométer vár. A viadal összdíjazása 2,3 millió euró, melyből az összetett győztes félmilliót kap.