2024. április 25., csütörtök

Étkezni észszerűen

Beszélgetés Strahinja Kukić újvidéki táplálkozási tanácsadóval

Gyomorfájás, puffadás, letargia, szorongás, krónikus fáradtság, ködös agy, kiütések a bőrön. Sokan találkoznak az alábbi tünetekkel, és azt sem tudják mitől jelentkeznek. Egyesek általános orvoshoz, mások pszichiáterhez fordulnak. A táplálkozási szakértő csak ritkán jut eszébe a legtöbb embernek. Pedig az, hogy mit eszünk, mikor és mennyit, sok mindenre hatással lehet. Aki erről többet szeretne megtudni, és nem fordulna azonnal szakértőhöz, akár könyvet is olvashat a téma kapcsán.

A életviteli tanácsokról szóló könyv néhány hete jelent meg (Fotó: Győri Norbert felvétele)

A életviteli tanácsokról szóló könyv néhány hete jelent meg (Fotó: Győri Norbert felvétele)

Strahinja Kukić újvidéki táplálkozási tanácsadó első könyve néhány héttel ezelőtt látott napvilágot, Zdravo Živo címmel. Az egykori sportolóval, ma népszerűségnek örvendő táplálkozási szaktanácsadóval a könyvbemutató után beszélgettünk.

– Néhány éve kezdtem el praktizálni nutricionistaként. Az emberek valószínűleg elégedettek voltak az eredményekkel, mert általában ajánlás alapján fordulnak hozzám a legtöbben. Több személlyel tartom a kapcsolatot, és sajnálatukat fejezték ki, amiért még nem írtam könyvet a témában. Belevetettem magam az írásba, ami végül is több éves tanulás és tapasztalat eredménye. A könyv útmutató a rendszerezett élethez, ami az egészség alappillére. Akik végigkövetik a benne található utasításokat, megeshet, hogy nem is kell tanácsadásra szorulniuk.

Hogyan néz ki egy tanácsadás?
– Az emberek elmondják a panaszokat, majd megvizsgálom őket. Általában komoly beszélgetések folynak, amik sok mindenre kitérnek az étkezési szokásokon kívül. Mindenki kap tőlem egy étrendet receptekkel, javaslatokkal, mit mivel és hogyan kell fogyasztania. A tanácsadás során gyakran több összetevős problémával találkozok, gyakran igen szövevényes összefüggések derülnek ki, és egyik problémából lesz a másik. A rossz közérzet csak ritka esetben következik be egy nap alatt, ez hosszú folyamat.

Mondanál példát?
– A tartós kialvatlanság, fáradtság stresszhez vezet, ebből aztán emésztési zavarok lehetnek, amiből depresszió is kialakulhat. Ebből a pozícióból aztán már igen könnyen más betegségek is kialakulhatnak. Ennek persze rengeteg kombinációja van, mi és hogyan történik, mi előz meg micsodát. Lehet, hogy valaki csak összevissza étkezik és ebből alakul ki hosszú idők során sok egyéb probléma. Többször volt olyan esetem, hogy az illetőt, aki hozzám fordult, már az első körben elküldtem pszichiáterhez vagy általános orvoshoz. Ilyen esetekben nem is kérek fizetséget, csak amikor már visszatér hozzám, és tényleg rátérhetünk a táplálkozásra is. Ez egyébként gyakran csak egy pici hányada a problémák valódi elhárításának. Gyakran javasolok sportot, rekreatív mozgást, teljes életmódváltást.

A mai hétköznapi embernek mi általában a problémája?
– Nagyon sok gond a rohanásnál kezdődik. Mindig rohanunk, nincs idő enni, rendesen táplálkozni. Sok étel, amiről úgy gondoljuk étel, egyszerűen semmi jelentőséggel nem bír a szervezetünk számára, többet árt, mint használ. Nem titok, a divatos gyorséttermi habzsolásra gondolok. A junk food, ahogy a neve is mondja, szemét, nem pedig étel. Hiába van benne egy kis hagyma vagy paradicsomkarika. Az átlagos polgár rengeteg  szemetet lenyom a torkán, gondoljunk csak a boltokban található édességekre, rágcsákra. Ha néha eszünk ilyet, az persze nem tragédia, de sokan ezt naponta fogyasztják, pedig még hetente sem kellene. Aztán persze egy idő után a szervezet már képtelen a normális mértékben tartani az egyensúlyt, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. A cukorbetegség, magas koleszterin, elhízás – gyakran a helytelen táplálkozás következményei.

Milyen panaszokkal fordulnak általában hozzád?
– Amit az előbb említettem, a drasztikus elhízás, kezdődő cukorbetegség nagyon gyakori, ezt követik az egyszerűbb esetek, amikor idejében hozzám fordulnak, mielőtt kialakul a komolyabb egészségügyi probléma. Ez a csoport étkezés után valamiért furcsán érzi magát, valakinek hasmenése van, erős puffadása, vagy a koncentrációja esik szét az ebéd után.

Melyik korosztály jelentkezik tanácsadásra a leggyakrabban?
– Talán a férfiak többen vannak, mint a nők, de ők általában már ötvenes éveikben vannak, mikor eljönnek hozzám. Ezt az életkort megelőzően – sajnos az a tapasztalatom –, hogy a férfiak nem igazán foglalkoznak önmagukkal. A nők sokkal öntudatosabbak, már 25 éves korúak is jelentkeznek, és csak ritkább esetben jönnek 45 énél idősebbek. Ők azonnal észreveszik a problémát, jobban igyekeznek. A férfiak többsége talán túl kényelmes? Nem tudom. Annyi bizonyos, amikor férfiak jönnek, akkor már általában komolyabb baj van és orvosi tanácsért fordulnak hozzám.

Miért jelentkezik ennyi probléma a táplálkozás miatt?
– Rengeteg minőségtelen élelmiszer vesz minket körül, amiket napi szinte fogyasztunk, igen gyakran sokkal többet a szükségesnél, emellett a legtöbb ember egyre kevesebbet mozog. Ez így összesítve, gyengülő egészségi állapottal már könnyen eredményezheti azt, hogy az ember is egyre rosszabbul érzi magát. Az is felmerül, képesek vagyunk-e egyáltalán megemészteni azokat a dolgokat, amik a földkerekség másik feléről érkeznek. Nem arról van szó, hogy az avokádó, ananász, banán vagy alga rossz lenne, illetve mégsem egészséges, hanem arról, hogy nem feltétlenül egészséges mindenki számára. Az itteni emberek, könnyen megeshet, nagyon nehezen emésztenek meg valami teljesen egzotikus ételt. Általában a közvetlen környezetünkben is található rengeteg olyan élelmiszer, amelyekkel kiválóan helyre lehet hozni az egyensúlyából kibillentett szervezetet.

Sokszor hallottam, hogy bírálják az itteni étkezési szokásokat, neked mi a véleményed erről?
– Szerintem a tradicionális szerb, vagy inkább balkáni táplálkozási hagyományokkal nincs baj. Sokkal inkább a növénytermesztési és állattenyésztési hagyományok megváltozásában keresendő. A tradicionális növénytermesztést és állattenyésztést korszerű technológiák váltották fel. Valójában arról van szó, hogy a minőséget a mennyiségre cserélte az elmúlt jó pár évtized, és ennek az árát az egészségünkkel fizetjük meg.

Mégis hol rejtőzik a probléma?
– A legnagyobb gond, hogy a szarvasmarha, de akár mondhatnék más jószágot is, aminek rendszeresen fogyasztjuk a húsát, már nem legelészik kedvére naphosszat a szabadban, hanem be van zárva szűk helyre, és koncentrátot fogyaszt. Emiatt a szervezetébe nem jut elegendő omega–3 zsírsav, amihez a jószág is a réti legelés során jut, ennek következménye pedig a gyulladásnak a kialakulása a szervezetében. Az átlagos polgár ilyen jószágok, vagyis omega–3 zsírsavban szegény állatok húsát fogyasztja a leginkább, így az ő szervezetébe sem jut elegendő. Ennek következtében a gyulladás már őnála is könnyebben kialakul, ami különféle betegségek megjelenéséhez vezethet.

Szerinted melyek a legrosszabb trendek az étkezésben?
– Sokszor ott van a probléma, hogy az emberek szeretnének változtatni és különféle diétákba kezdenek, divatos ételeket esznek, melyek lehet, nem is felelnek meg szervezetüknek. A cél gyakran a karcsú testalkat, de ehhez rosszul állnak hozzá. Találkoznak észszerűtlen koplalásokkal, van, aki kidobja az étkezéséből a kenyeret és csodát vár, ami nem jön el, mivel nem csak ennyin múlik, de mostanság a vegán étrend is nagyon divatos. Ez lehet, hogy egyeseknek megfelel, másoknak viszont nem. A bajok itt kezdődnek. A vegán étrend tényleg nagyon egészséges, de nem felel meg mindenkinek, mindössze az emberiség egyharmadának. Akik ezen az étrenden vannak és a szervezetüknek is megfelel, azok általában fantasztikusan érzik magukat. Emiatt találkozunk gyakran olyan esetekkel, amikor ez a kisebbség a többséget akarja meggyőzni igazáról, azaz hogy nem kell húst fogyasztani. Pedig kell, csak nem mindenkinek, és igen gyakran jóval kevesebbet, mint amennyit fogyasztunk. A válaszom: a szélsőséges, végletes táplálkozási módok a legrosszabbak. Ahhoz, hogy valaki rájöjjön arra, milyen étrendre van szüksége, mennyi vitaminra, nyomelemre, ásványi anyag kell a szervezetének, vizsgálatra van szükség. Enélkül veszélyes lehet minden szélsőséges étrend szerinti táplálkozni.

A könyvbemutatón nagy volt az érdeklődés (Fotó: Győri Norbert felvétele)

A könyvbemutatón nagy volt az érdeklődés (Fotó: Győri Norbert felvétele)

Mit tanácsolsz a jelenlegi rohanó, instant világban élő embernek?
– Ez kissé klisésen hangzik, de az a legfontosabb, hogy figyeljünk oda a szervezetünkre. A jeleket, üzeneteket, hogy milyen élelemre is van szüksége, folyamatosan küldi a testünk, ezt kell megtanulnunk értelmezni. Ha étkezés után valami tünet lép fel – ködös fej, puffadás, letargia, a koncentráció esése –, ez azt jelenti, valamiből több van, valamelyik élelmiszert ideiglenesen vagy akár tartósan nélkülöznünk kell. Sok esetbe a legtöbb táplálék bizonyos mértékig, vagy akár teljesen visszatérhet a fogyasztott élelmiszerek közé, de van, aminek örökre búcsút kell mondani. Ez nélkülözéssel jár, de a hatás többszörösen megéri.

Nyitókép: A életviteli tanácsokról szóló könyv néhány hete jelent meg (Fotó: Győri Norbert felvétele)