2024. március 29., péntek

Negyed évszázada a magyar kultúra szolgálatában

Pénteken megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozója Szajánban

Negyed évszázados lett a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A 25. alkalommal megrendezett szemlének, 2014 után, ismét Szaján ad otthont, és október 15-e és 24-e között várják az érdeklődőket a helyi Művelődési Házban.

A jubileumi találkozót egy kiállítás megnyitóval indították el péntek este, amely bemutatja a rendezvény elmúlt 25 évének jeles pillanatait. A tárlat, amelyet a művelődési Ház előcsarnokában állítottak ki, elnyerte a látogatók tetszését. Mindenki izgatottan kereste rajta az ismerős arcokat. A kiállítást Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa méltatta.

Szívesen nosztalgiáztak az egykori amatőr színjátszók a képeket látva (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Szívesen nosztalgiáztak az egykori amatőr színjátszók a képeket látva (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

A megnyitó ünnepség a színházteremben folytatódott, ahol először Benyócki Sára, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy ez az esemény nagyon fontos a szajáni egyesület, de a faluban élő és a környékbeli magyarok számára is. Hozzátette, hogy ha csak egy pár napra is, de otthont ad azoknak a szervezeteknek, akik a magyar kultúra érdekeit szolgálják, akik szívvel-lélekkel játszanak a közönség szórakoztatására, a magyar hagyományokat öregbítik.

Benyócki Sára beszédet mond (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Benyócki Sára beszédet mond (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Tóth Zoltán, Szaján Helyi Közösség elnöke is köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a falu életében mindig jelentős szerep jutott az amatőr színjátszásnak, és ezt semmi sem tudta ellehetetleníteni az elmúlt évek során. Rámutatott, hogy azok a helybéli műkedvelő emberek nélkül, akik méltón ápolták az amatőr színjátszás hagyományát, ma nem lehetne része a falu ennek a jubileumi alkalomnak. Hozzátette, hogy az ilyen találkozók, mint amilyen a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozója is, közösségformáló erővel bírnak, célja pedig az, hogy színházkedvelő, kultúrát megbecsülni tudó embereket, fiatalokat neveljenek.

Az eseményen felolvasták Potápi Árpád János levelét is. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott, hogy ez a jeles alkalom nem csak a múlt felidézésére tökéletes, de a jelen és a jövő melletti elköteleződésre is. Úgy véli, hogy az amatőr színjátszás nem csak kikapcsolódás és hobbi, hanem a közösségek összekovácsolódásának és a generációk közötti kapcsolatok erősítésének egyik fontos formája is.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke beszédében visszaemlékezett a kezdetekre, amikor útjára indult a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók találkozója, emellett a nehéz időkre is, amelyeket átélt ez a szemle, mégis itt van már negyed évszázada. Kiemelte az egykori elnökségi tagokat, akik egykoron ott voltak a találkozó létrehozásánál, de már nincsenek köztünk, a szemle által továbbra is bíztatják és erősítik a szervezőket és a résztvevőket, hogy higgyenek abban, hogy van remény a fennmaradásra.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség jelenlegi elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy tudatossá vált, hogy milyen megtartó erővel bír az amatőr színjátszás, illetve, hogy az anyanyelv ápolásának vonatkozásában milyen fontos. Úgy véli, hogy az évek folyamán világosan látszik a generációváltás: nagy nevek mentek már el, de az utánpótlás is folyamatos. Bízik abban, hogy annak ellenére, hogy csökkentett létszámban tarthatják meg a találkozót, egy újabb lendületet ad az összes amatőr társulatnak.

A megnyitó beszédek után a bácskertesi Sturcz József színjátszó csoport Ábrahám Pál Viktória című operettjét mutatta be, amelynek rendezője a Magyar Életfa-díjas Molnár József.

A bácskertesi Sturcz József színtársulat zenés előadással nyitotta meg a szemlét (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

A bácskertesi Sturcz József színtársulat zenés előadással nyitotta meg a szemlét (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Az idei évben 10 előadást nevezetek, amelyeket szakmai zsűri bírál el: Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Ágoston Pribilla Valéria magyar nyelv- és irodalomtanár, és Balázs Áron színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje. Az előadások után a zsűri értékeli a látottakat, a kerekasztal-beszélgetésekre pedig várják a közönséget is. A szemle végén, október 22-én, ünnepélyes gálaműsort tartanak majd, ahol kiosztják a rangos elismeréseket is.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.