2024. március 29., péntek

Gyerekek is kényszerültek lélegeztetőgépre

Kétszázötvenezer adag Szputnyik V oltóanyag érkezett Szerbiába - Az ellenőrök több mint 50 üzletet büntettek meg országszerte

Szerbiában továbbra is súlyos a járványhelyzet. Folyamatosan növekszik a kórházban kezelt páciensek száma, az illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy a kapacitások majdnem megteltek. A hivatalos adatok szerint 6641 beteg szorul kórházi kezelésre, ebből 278-an vannak lélegeztetőgépen. Jelena Veličković, a batajnicai Covid-kórház igazgatóhelyettese azt mondta, néhány gyermek is lélegeztetőgép segítségére szorul, ami a helyzet súlyosságára figyelmeztet.

Két nappal ezelőtt több belgrádi, újvidéki és kragujevaci bevásárlóközpontot megbírságoltak, mert azokban nem tartották be a járványügyi előírásokat. Tegnap a büntetések többségét Nišben szabták ki. Goran Stamenković az ellenőrzési ügyekért felelős egészségügyi segédminiszter a Szerbiai RTV-nek azt nyilatkozta, az előző két napban több mint 50 bevásárlóközpontot és üzletet büntettek meg Szerbiában. Mint mondta, a bírságok összege 150 ezer 300 ezer dinár körül mozog. Hozzátette, hogy a járványügyi intézkedések betartását ellenőrző, kijelölt alkalmazottak közül is bírságoltak meg az illetékesek.

Közben tegnap este újabb 250 ezer adag Szputnyik V oltóanyag érkezett Szerbiába, azokat a Torlak Intézetbe szállították – mondta Nenad Popović innovációért és a technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Rámutatott, hogy az orosz vakcina hatékonysága meghaladja a 97 százalékot. A védőoltásokat a lehető leghamarabb továbbítják az oltóközpontokba – tette hozzá Popović.