2024. április 19., péntek

Erdogan sikeres együttműködésben bízik a következő német kormánnyal is

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Isztambulban kijelentette, hogy a formálódó új német kormánnyal is ugyanolyan sikeresen kíván együttműködni, mint tette Angela Merkel leköszönő német kancellár kormányával.

A török elnök erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Merkel búcsúlátogatása keretében tartottak a négyszemközti egyeztetést követően a Boszporusz partján található Huber-palotában. Erdogan és Merkel megbeszélése egy órán át tartott.

Ugyanakkor Erdogan a felszólalása egy későbbi pontján megjegyezte, hogy ,,a koalíciós kormányok mindig megnehezítik a munkát". A kijelentéssel az eddigi és a jövőbeni együttműködésre egyaránt utalt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Merkellel mindig túl tudták tenni magukat a nehézségeken.

A török államfő beszédében kiemelte, hogy továbbra is a rasszizmus, az iszlám- és idegenellenesség az európai török közösség legfőbb problémája. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a következő kancellár is erőfeszítéseket tesz a probléma megoldása érdekében.

Erdogan aláhúzta: ismét közvetítette Merkelnek az Európai Unió és Törökország közötti vámunió frissítésének, a török állampolgárok schengeni vízummentességének, valamint a 2016-os EU-török migrációs megállapodás megújításának szükségességére vonatkozó török elvárásokat.

A török vezető ,,drága barátjának" nevezte Merkelt, és sok sikert kívánt a további életéhez. Kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek ezután is javára lesznek a német politikus tapasztalatai.

Merkel az illegális migráció kapcsán arról biztosította Erdogant, hogy az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Törökországot. "Szükségszerűnek" nevezte, hogy az unió segítse Ankarát az embercsempészettel szemben.

A 2016-os menekültügyi megállapodásról szólva a leköszönő német kancellár azt mondta, hogy a migránsok feltartóztatásáért ígért 6 milliárd euróból Brüsszel eddig 4,5 milliárdot fizetett ki. Jelezte azt is, hogy az Európai Parlament további összeg kifizetéséről is döntött Ankarának.