2024. április 25., csütörtök

A szerb és a horvát kapcsolat erősítése a cél

– A tartományi kormány és a magam nevében is gratulálok a szerbiai horvát nemzeti kisebbség tagjainak az ünnephez, amelyet Josip Jelačić bán születésnapján ünnepelünk – ezekkel a szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Igor Mirović tartományi kormányfő szombat este Péterváradon. Kiemelte, a tartományi kormány elkötelezettséget tanúsít a Vajdaságban élő összes nemzeti kisebbség, köztük a horvát kisebbség identitásának ápolásáért és értékeik megőrzéséért.

Mirović rámutatott a tartományi kormány erőfeszítéseire, amelyeket annak érdekében tett, hogy javítson a szerbiai horvátok helyzetén, főként az oktatás terén és a kulturális örökség védelmében tettek jelentős lépéseket. Emlékeztetett arra is, hogy a tartományi kormány javaslatára 2018-ban az ünnepélyesen megjelölt dátumok egyikévé jelölték meg a horvát nemzeti kisebbség napját, valamint  átadták Josip Jelačić péterváradi szülőházát a közösségnek.

Maja Gojković, a köztársasági parlament alelnöke, kultúráért és tájékoztatásért felelős miniszter elmondta, hogy nemcsak a kulturális örökség megőrzésére irányuló erős vágyat, hanem azt az elhatározást is meg szeretnék erősíteni, hogy jobb kapcsolat épüljön ki a horvát és a szerb nép között.

– Szerbia saját identitása mellett tiszteletben tartja minden más nép önazonosságához való jogát, és a sokszínűség ápolását. Csak párbeszéddel, a béke és a stabilitás megőrzésével erősíthetjük meg a két nép közötti bizalmat, amelyben a szerbiai horvátoknak és horvátországi szerbeknek egyaránt jelentős szerepük van – mondta Gojković.

A Horvát Nemzeti Tanács elnöke, Jasna Vojnić kiemelte, immár második éve ünneplik a horvát kisebbség napját Josip Jelačić szülőházában. Hozzátette, az összejövetel célja nem csupán e jeles nap ünneplése, hanem e figyelemre méltó ház felújítási munkálatainak folytatása is egyben.