2024. április 18., csütörtök

Áldás és teher is

Kovács Ilonka néni betöltötte 107. életévét

Újvidék – és valószínűleg országunk – legidősebb lakója a múlt héten ünnepelte 107. születésnapját, szerkesztőségünk ismételten gratulál, és még sok ilyen szép ünnepnapot kíván neki! A korábbi években bevált szokássá vált, hogy a Mária neve plébániatemplomban méltó módon felköszöntik a különösen vallásos Kovács Ilonka nénit. Születésnapja alkalmából a vasárnapi, reggeli szentmisét az ő tiszteletére mutatta be Zsellér Attila plébános. – Az élet isteni áldás, de kissé teher is, ezt Ilonka néni érzi leginkább. Kívánjuk neki, hogy akárcsak az elmúlt 107 esztendőben, az isteni áldás kísérje őt, és legyen meg Isten akarata – mondta az atya.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ilonka néniről az önkormányzat sem feledkezett meg, Miloš Vučević polgármester a városi vezetőség nevében virágcsokrot és egy kendőt küldött neki ajándékba. – Ilonkának azt kívánom, hogy legyen része még sok szép és boldog pillanatban. Nekünk, újvidékieknek pedig azt, hogy úgy öregedjünk meg, mint ő – méltóságteljesen és nyugalomban – üzente a polgármester.

Kovács Ilona 1914. október 15-én született Topolyán, az 1930-as évek elején költözött Újvidékre. Varrónőként dolgozott, sokat volt beteg, az élete csupa küzdelem volt. A vasárnapi szentmisén is fájdalomra panaszkodott. – Nagyon fáj a lábam, bevettem több fájdalomcsillapítót, talán elmúlik – panaszolta.

A mai fiataloknak azt üzeni, hogy mindenki csinálja azt, amit szeret, és mindig fogadják meg a jó tanácsot: Éljenek szerényen, dolgozzanak sokat! Ő mindig dolgozott, már egészen kicsi kora óta, kevesen voltak jók hozzá. Ma is dolgozik újtelepi házuk kertjében, ahol fiával él. A templomi köszöntőre is fia hozta el, a Renault 5-ös hátsó ülésére, Ilonka néni mellé alig fért be az a hatalmas kosár, amelyben 100 fehér és hét másmilyen színű rózsát kötöttek csokorba a gyülekezet hívei. szb